80 години от откриването на Русенската съдебна палата

1
80-тата годишнина от откриването на Русенската съдебна палата ще бъде тържествено отбелязана от Окръжен съд - Русе
80-тата годишнина от откриването на Русенската съдебна палата ще бъде тържествено отбелязана от Окръжен съд - Русе

80-тата годишнина от откриването на Русенската съдебна палата ще бъде тържествено отбелязана от Окръжен съд - Русе

За 27.10.2020 г. от 10:00 часа е планирано тържеството по случай 80-тата годишнина от откриването на Съдебната палата в гр. Русе.

Част от събитието е подготвената от Регионалния исторически музей изложба, която ще покаже на обществеността историята на Русенския съд от Освобождението на България, продължилото 10 години строителство на Съдебната палата в Русе и, не на последно място, кариерата на архитект Пенчо Койчев.

А за да може всички присъстващи да се потопят в атмосферата на тържественото откриване, състояло се на 27.10.1940 г., възпитаници на Общински младежки дом ще пресъздадат събитието. Облечени в характерните за епохата дрехи, младите актьори ще направят възстановка на тази знаменита за град Русе дата. Неслучайно церемонията се е предавала на живо по единственото по онова време в цялата страна радио „София“. Гости са били тогавашният министър на правосъдието Васил Митаков, главният съдебен инспектор Пенев и много други официални лица, а водосветът е бил отслужен от Н.В.пр.митрополит Михаил, свещеници и хор. За автентичността на актьорите от театралното студио към Общински младежки дом, които ще влязат в ролите на свещеници, ще се погрижат от Русенската митрополия. Добруджанския хор ще бъде пресъздаден от Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“.

Кулминацията на тържеството ще бъде обявяването на печелившите фотографии от фотоконкурса на тема „Съдебната палата на гр. Русе през четирите сезона“ и награждаването на техните автори.

С цел гарантиране спазването на въведените в цялата страна противоепидемични мерки, събитието ще се състои на площада пред централния вход на Съдебната палата. Присъстващите следва да спазват дистанция един от друг на поне метър и половина. В случай, че метеорологичните условия се влошат, тържеството ще се проведе в централното фоайе на първия етаж в сградата. Всички гости следва да носят предпазни маски. Пред деловодството и пред съдебна зала № 1 са поставени дезинфектанти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари