8 последствия след година на война в Украйна

1
"Специалната военна операция" оказва влияние върху глобалните икономики и финансовите пазари
"Специалната военна операция" оказва влияние върху глобалните икономики и финансовите пазари Снимка: Фейсбук

"Специалната военна операция" оказва влияние върху глобалните икономики и финансовите пазари

Първата годишнина от "специалната военна операция" на Русия в Украйна е факт и със сигурност е шок за всички участници в конфликта, най-вече за Владимир Путин, който със сигурност е разчитал на бързо решение на ситуацията. От самото начало беше ясно, че руският президент никога не е смятал, че е възможна дългосрочна украинска съпротива и неговият вътрешен дебат най-вероятно е бил дали ще бъде посрещнат веднага с хайвер и шампанско или ще му трябват няколко месеца, за да почисти зоните на съпротива.

Ако Путин очакваше Украйна да се бие, той щеше да влезе много по-твърдо и да бомбардира инфраструктура, преди да разположи армията. Вместо това той поведе с пехотата, която през следващите месеци се превърна в широко рекламираните "задържащи куршуми". Всички знаем от новините, че това е брутална война. И така, когато навлизаме във втората година от конфликта, тези осем аспекта на войната имат отражение върху глобалните икономики и финансовите пазари, според експерти на финансовото издание MarketWatch, цитирани от Money.bg:

1. Замръзнала граница като в Корея

И двете страни се придържат към абсолютистка позиция: "Аз печеля, ти губиш". Няма възможно договорено решение с този начин на мислене. В дългосрочен план замръзнала граница като в Корея, е възможно да бъде вероятен резултат. Русия запазва руско ориентираната част от Донбас, а останалата част от Украйна има право да се присъедини към НАТО и ЕС.

Това ще създаде усещане за траен мир, тъй като Русия няма да има шанс да отхапе отново ябълката. Руснаци и украинци ще се взират едни в други над DMZ поне едно поколение. Това решение е политически трудно и за двете страни, тъй като Русия трябва да приеме НАТО в Украйна, а Украйна трябва да приеме "земя за мир".

Нито една от страните не е готова за това, така че вероятно това няма да е събитие през 2023 г. Всъщност очакваме тази война да продължи и през 2024 г.

2. Русия ще окупира Донбас и Крим, но ще спре до Киев

Наративът, че руските войници не искат да се бият и дават ужасяващи жертви, е преувеличен. Мнозина се борят здраво. Украинците вероятно са претърпели по-големи жертви, защото Русия е обстрелвала войници със същия хъс, с която сме ги виждали да бомбардират цивилни. Много руснаци напуснаха страната си, за да избегнат набора, както и много украинци.

Това е една от основните причини, поради които украинският президент Володимир Зеленски вероятно е арестувал толкова много гранични агенти - за обявена цена от 10 000 долара, един млад мъж може да напусне. Вероятно е вярно, че като цяло украинските войници са по-мотивирани да се бият от руските войници. Но продължаващият разказ, че руските войници са на път да избягат, изглежда като самозалъгване.

Всъщност, Украйна има малък шанс да спечели войната при условията, които са определили: Русия вън от Донбас и Крим. Очакваме, че Украйна ще остане без хора и западни пари доста преди това да е възможно. Възможно е Русия да превземе тази територия през следващите няколко месеца, но да спре далеч от Киев.

Русия също не може да спечели войната при техните първоначални условия за смяна на режима и "денацификация". Те ядосаха украинците до такава степен, че няма да могат да контролират Киев, да не говорим за Западна Украйна, която винаги е била огнище на антируски настроения. Русия успешно заобиколи санкциите, защото голяма част от света реши да не застава на страната на САЩ и Европа.

3. Времето е на страната на Русия

Времето е повече на страната на Русия, отколкото на Украйна. Русия има повече потенциални войници от Украйна. Освен това Русия успешно заобиколи санкциите, защото голяма част от света реши да не застава на страната на САЩ и Европа, поне икономически. НАТО е забележително обединен, но Китай, Индия, Саудитска Арабия, Южна Америка, Мексико, по-голямата част от Африка и дори Израел решиха, че трябва да търгуват с Русия повече, отколкото да подкрепят Украйна.

Когато 85% от населението на света е готово да продължи да работи както обикновено, Русия не е толкова изолирана. За щастие, повечето от тези страни няма да помогнат директно на военните усилия на Русия, но те са щастливи да консумират намалени петрол и торове.

4. Петролът и газът получават тласък

Европа успя да се затопли през тази зима, защото Русия напълни своето хранилище за природен газ миналото лято, докато Европа и източните части на САЩ преживяха необичайно топла зима. Но благодарение на скъсването на тръбопровода "Северен поток 2" не е напълно ясно как да се възстановят доставките това лято. Смятаме, че пазарите ще започнат да оценяват този проблем през следващите няколко месеца. При равни условия петролът и газът трябва да получат повишение в нивата си.

5. Празният чек на Зеленски може да приключи през 2024 г.

Политиката на САЩ да позволи на Зеленски да реши кога да прекрати войната ще продължи, докато цените на петрола останат разумни. Точно сега, когато петролът се връща, няма американско вътрешно недоволство, което да окаже натиск върху украинския президент.

Ако САЩ влязат в годината на президентските избори през 2024 г. с цени на петрола от $125, а не $78, очакваме празният чек на Зеленски да бъде подпечатан с падеж. Още веднъж, това не омаловажава качествата на Зеленски, подобни на Нелсън Мандела. Цената на петрола ще бъде повлияна повече от възстановяването на вътрешния пазар на Китай, но този нюанс ще бъде загубен за електората на САЩ, ако в Украйна бушува гореща война.

6. Западът е разделен относно смяната на режима в Русия

Западът е обединен срещу Русия, но някои биха искали смяна на режима в Русия, а други предпочитат дявола на Путин, който познават. Гражданска война в Русия би била приветствана от някои, но повечето биха се страхували, че 1600 активни ядрени оръжия ще попаднат в по-малко отговорни ръце. Това е вярно както за САЩ, така и за Европа. Всеки, който прекарва време в гледане на руска телевизия, се притеснява, че Путин е най-малко лошият от настоящите алтернативи. Никакъв руски Джордж Вашингтон не чака в момента.

Руските либерални демократи, олицетворявани от Горбачов и вездесъщи през 1990-те години, всички са мъртви, в сибирски лагери или са се укрили в Париж и Лондон. Като цяло, страните, които са по-близо до Русия, са най-агресивно антируски (помислете за Полша), но големи части от Западна Европа, включително Франция и Германия, биха предпочели да намерят решение и да се опитат да възстановят света преди нахлуването.

Това е основната причина, поради която вярвам, че Западът няма да подкрепи повторното превземане на Крим, ако Украйна по някакъв начин успее да си върне Донбас. Запазването на статута на Крим отворен е добра разменна монета за Зеленски, който може да размени приемането на този факт за нещо, от което се нуждае, като членство в НАТО и ЕС. Чрез замразяването на руско-американските доларови спестявания, държани в банки, САЩ превърнаха долара в оръжие.

7. "Кралят долар" е детрониран

Дългосрочните извънредни санкции, наложени на Русия, може да имат много големи последици за щатския долар. Чрез замразяването на руско-американските доларови спестявания, държани в банки, САЩ въоръжиха долара. От него стана ясно, че никоя държава не може да притежава долари, а просто да ги "наема" по еднолична преценка на президента на САЩ. Саудитска Арабия, Китай или друга държава, която често е на прицела на външната политика на САЩ, ще внимава да не държи всичките си яйца в кошницата с щатски долари.

"Кралят долар" постепенно ще загуби превъзходството си, тъй като тези видове държави търсят начини да извършват търговия дигитално или в други валути и да инвестират в активи, различни от долари. Не очаквам това да повлияе на долара през следващите година или две, но щатският долар ще стане по-малко вездесъщ през следващите пет до 10 години.

8. Увеличените разходи за отбрана благоприятстват акциите за отбрана

Очакваме гореща война, която бушува в Украйна, да повиши отбранителните акции, тъй като е ясно, че светът не е подготвен за дълга война с количества боеприпаси. Всяка страна, но особено близките до Русия и Китай, ще увеличат значително разходите за отбрана.

Съобщава се, че Полша иска да поръча повече военно оборудване, отколкото Германия и Франция взети заедно. Що се отнася до разходите за отбрана в САЩ, неоконсерваторите превзеха двете страни на пътеката и има много повече подкрепа за оръжия и петрол от демократите, отколкото по всяко време от 60-те години на миналия век.

Въпреки че акциите на отбранителната промишленост се представиха по-слабо на рисковия пазар през 2023 г., те могат да се окажат привлекателни в бъдеще, тъй като основните показатели за съжаление са се подобрили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари