8-годишно момиче от Пловдив ще свири на червения роял на Елтън Джон

2
Хрисиана Савова е възпитаничка на училището за музикално и танцово изкуство и сама си е спечелила наградата
Хрисиана Савова е възпитаничка на училището за музикално и танцово изкуство и сама си е спечелила наградата

Тя е възпитаничка на музикалното и танцово училище в града

8-годишно момиче от Пловдив ще свири на световноизвестния червен роял на сър Елтън Джон в Лондон. Хрисиана Савова е възпитаничка на училището за музикално и танцово изкуство и сама си е спечелила наградата.

Прословутият червен роял е точно толкова известен, колкото и притежателят му – Сър Елтън Джон. След месец 8-годишната Хрисиана от Пловдив ще е сред малцината в света, получили шанса да натиснат клавишите му. Избрана е да седне зад него лично от артистичният директор на лондонския конкурс, в който участва преди дни, предава NOVA.

„Ще представя цялото училище и моите родители. Но аз винаги знам, че съм подготвена и това ме успокоява”, обяснява Хрисиана Иван Савова.

"Типично по детски, Хриси се вълнува от друго, не толкова от сцената, която я очаква – сред колекцията от грамоти все още няма спечелен медал, какъвто ще ѝ бъде връчен в Лондон. това наистина е в кръга на шегата, защото Хриси наистина спечели известна доза награди, но пък няма медал”, сподели майката на Хриси Дарина Савова.

"Хриси признава, че  не омръзва да свири, защото така се пренася на красиви места. Вместо с думи, мисли в ноти, които казва, че в ума ѝ се превръщат в цели сюжети. „Например това, което свирих преди малко, си представях как вали дъжд, как летят птички и също за Шопен, понеже пише доста тъжни неща, защото е далеч от своята родина Полша и аз си го представям как стои до пианото и пише музика”, разказва тя.

Когато преди две години сяда за първи път на пианото, Хриси остава завладяна. Въпреки, че расте в семейство на заклети рокаджии, с майка певица и баща китарист, момичето открива красотата на музиката в класиката. Талантът ѝ е рядко срещан и бързо е забелязан и от музикалния ѝ педагог Светлана Косева.

„Основното е любовта към музиката и тази отдаденост, която е необходима, за да постигнеш успехи. Защото таланта сам по себе си е прекрасно нещо, но то трябва да се развива и да има хора, които да вдъхновяват това дете, да върви напред”, каза Косева,

Тази година в училището на момичето приемат нейните успехи като лична награда – така отбелязват 75-годишния си юбилей.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари