7 начина да се справите с токсичните хора

3
Ако не бъдете внимателни, вие също може да се заразите с такава токсичност
Ако не бъдете внимателни, вие също може да се заразите с такава токсичност

Да се изтърпят възходите и паденията, яростните бури на чуждото настроение не е съвсем просто

Но не бива да забравяме, че някои мрачни и негативни хора са станали такива не по своя воля. Те просто преминават през труден период на живота си. Може да са болни, може да са силно притеснени от нещо, или просто да се нуждаят от любов и емоционална подкрепа.

Такива хора си струва да бъдат изслушвани, подкрепяни. Но какъвто и да е източникът на проблемите им, от време на време се налага да вземете мерки, за да се защитите от поведението им, пише woman.bg

Има обаче един тип мрачно, негативно поведение – гадно и токсично, на хора, които използват своите спадове, за да плашат другите хора и да ги манипулират. Това поведение е постоянен източник на вербално и емоционално насилие и страдание. Ако внимателно се вгледате в такива хора ще разберете, че тяхното поведение е егоистично. Вълнува ги само въпроса как да използват хората за постигане на собствените си цели. От този тип токсично поведение винаги трябва да се защитавате. Емоционалният шантаж и манипулации не бива да се търпят. Има начини, ето как:

1. Освободете се от компанията им

Ако познавате някой, който агресивно ви натрапва деструктивна емоционална атмосфера, бъдете сигурни – той е от токсичните хора. Прочистите ли от обкръжението си такива хора, вие започвате да дишате с пълни гърди. Ако обстоятелствата ви позволяват, просто оставете тези хора в миналото ви и продължавайте напред. Бягайте, колкото можете по-далече.

2. Престанете да давате вид сякаш токсичното поведение е нормално

Ако се отнасяте към токсичните хора по-благосклонно, отколкото те заслужават, те ще се стремят да получат за себе си допълнителни услуги и предимства. Защо това работи? Защото често ни се струва, че е по-просто да се съгласим и направим каквото трябва, отколкото постоянно да слушаме тяхното мърморене и натякване. Но това е измамно. Дори по този начин да си осигурите глътка въздух в дългосрочна перспектива, ще се стигне само до влошаване на ситуацията. Решете веднъж завинаги, че повече няма да позволявате поведението им да ви влияе.

3. Престанете да мълчите и търпите поведението им, кажете им какво мислите за тях

Намерете смелост да отстоявате себе си. Някои хора са такива егоисти, че са готови на всичко заради личната си изгода дори да е за сметка на другите хора. Шантажират, прехвърлят своята вина на другите. И още, и още. Повечето такива хора напълно съзнават, че постъпват неморално и често отстъпват, когато им се говори прямо. Но в повечето ситуации те продължават безнаказано, просто защото никой не иска да поеме отговорността да разобличи подобно поведение. Повярвайте, струва си да наречете подлеца подлец. Мълчите ли, не кажете ли нито дума срещу чуждото токсично поведение, вие мълчаливо го поощрявате да продължава в същия дух, но и да играете отредената ви от него роля.

4. Покажете им, че няма да търпите подобно поведение

Другите хора могат да атакуват достойнството ви, могат реално да го разкъсат на части и ехидно да издевателстват. Но те никога не могат да ви го отнемат, освен ако вие доброволно се откажете от него. Както стана дума по-горе, длъжни сте да защитите това, което ви е скъпо, като не позволявате на токсичните хора да прекрачват определени граници. Дайте им да разберат, че няма да търпите оскърбления и унижения. Истински токсичните хора отравят всичко около себе си, включително и вас, ако им позволите да го правят. Ако се опитате да извикате светлата страна у тях, а те не се отзовават и с милиметър, оставете го сам – нека се пържи в собствения си сос, докато не се научи да се държи цивилизовано.

5. Не допускайте в сърцето си токсичното поведение

Проблемът е в тях, не във вас. Не забравяйте това. Често токсичните хора се опитват да ви убедят, че вие сте направили нещо не както трябва и поради това сте виновни за конкретната ситуация. И тъй като у повечето хора има силно развито чувство за вина, дори намек за това, че сте направили нещо не както трябва, може да разколебае вашата увереност и да ви лиши от решимост. Не позволявайте това да ви се случи. Помнете – когато престанете да възприемате думите и постъпките на страничните хора като нещо лично, това ще ви даде невероятна свобода.

6. Проявявайте към тях здравословно съчувствие

Понякога ние знаем, че токсичният човек не винаги е бил такъв и че неговото негативно поведение се дължи на това, че е имал големи неприятности, или че е болен и дори може да му се съчувства. Да, някои токсични хора са дълбоко нещастни, истински разстроени, в депресия са и дори болни духовно или физически. Но едно е да им съчувстваш, съвсем друго да поощряваш недостойното им поведение спрямо вас. Не бива да помагате на когото и да е било, да му прощавате всичко, само защото си има проблеми. Има толкова много хора, които също се сблъскват с тежки проблеми, без да отравят всички наоколо. Така че, проявявайте съчувствие, но поставяйте и определени граници.

7. Отделяйте повече време за себе си

Ако обстоятелствата ви налагат да живеете или работите с токсичен човек, то непременно се погрижете да имате достатъчно време да бъдете насаме със себе си, да се отпуснете и да възстановите силите си. Ако не бъдете внимателни, вие също може да се заразите с такава токсичност. Не се отчайвайте. Хората със сериозни проблеми или болести по правило са способни да осъзнаят, че вие не сте от желязо, че имате нужда от почивка и възстановяване на силите. А по-далечните отровни хора? Наистина ли ви е до тях?

Ако сами не си дадете почивка, този безумен свят никога няма да ви я даде.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари