68-годишният албатрос Уиздъм ще става майка

1
Най-възрастната дива птица в света ще си има пиленце
Най-възрастната дива птица в света ще си има пиленце Снимка: Ройтерс / Архив

Най-възрастната дива птица в света - албатросът Уиздъм, се върна на атола Мидуей и отново снесе яйце, за да стане майка на 68 години, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Албатросите като Уиздъм живеят обикновено около 50 години. Затова всяко нейно ново пиленце предизвиква възторг. Досега тя е измътила най-малко 40.

"Видяхме я близо до гнездото й на 29-и ноември и биолозите потвърдиха, че е снесла яйце" - казаха от резервата.

Край Уиздъм отново е съпругът й Акеаками. Той й помага в мътенето, а след това и в отглеждането на малкото. Докато то полети, ще минат седем месеца.

Яйцата на албатросите се излюпват за 60 до 64 дена. Малкото вероятно ще се появи през февруари. Големи пера ще му поникват след петия месец.

Уиздъм има идентификационен пръстен от 1956 г. Тогава е била поне на 5 години, но е възможно и да е била по-възрастна. Дълго време биолозите нямаха вест от нея, но през 2002 г. тя се появи. Оттогава редовно идва да мъти в морския национален парк на атола Мидуей.

На атола Мидуей се е установила най-голямата колония албатроси в света. Уиздъм е лайзенски албатрос. Почти 70 процента от този вид живеят на атола, който е на около 1900 км на северозапад от Хонолулу.

Има и по-дълголетни птици от Уиздъм, например папагалът Куки, който почина в зоологическата градина на Чикаго на 83 години. Уиздъм обаче вероятно е летяла най-дълго, по изчисления 3,2 до 4,8 милиона километра.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари