63-ма от заразените в завода в Смолян се връщат на работа

0
Общият брой установени случаи на коронавирус в Смолянско от началото на извънредното положение до сега е 382, като 186 са излекувани, 9 са починали, активните са 187 случая
Общият брой установени случаи на коронавирус в Смолянско от началото на извънредното положение до сега е 382, като 186 са излекувани, 9 са починали, активните са 187 случая Снимка: БГНЕС

63-ма от карантинираните с положителни проби от завода за автомобилни части в Смолян се връщат на работа. Това съобщи на брифинг директорът на РЗИ - Смолян, д-р Мими Кубатева

Припомняме че в завода бяха установени 101 положителни на COVID-19 и те бяха карантинирани за 14 дни. На голяма част от тях карантина изтече на 11, 12 и 13 юли. "Взети са 84 проби на работници на "Хроновски", на които изтича карантината. Те са от три общини. Резултатите на 72 проби са пристигнали, 63 от тях са отрицателни и те ще се върнат на работа", каза д-р Кубатева. От РЗИ провели среща с ръководството на завода, за да се уточнят в детайли критичните места и организацията на работа от тук нататък в предприятието, уточнява Марица.

"Считаме, че са налице предпоставките, които ще доведат до нормализиране на ситуацията в това предприятие", заяви д-р Кубатева. Расте броя на хоспитализираните с Ковид 19 в областта и през последната седмица той е най-голям от март досега.

"Болниците се справят и в момента няма заразен медицински персонал. Проблемът е в ограничените възможности на лечебните заведения, основно заради лимита от специалисти. В тази връзка трябва да полагаме усилия, за да се опазим от взривно заразяване, което би натоварило изключително много лечебната мрежа", апелира д-р Кубатева.

"Вирусът особено витае в пет общини. Област Смолян продължава да е на първо място в страната по брой заразени с COVID-19 на глава от населението и на четвърто място като общ брой заболели след София, Пловдив и Пазарджик", каза областният управител Недялко Славов. 36 са новите случаи в региона за последната седмица, като има известно намаляване спрямо предишните седмици. От тях 6 са от Борино, 5 от Доспат, 3 от Мадан, 4-ма от Рудозем и 18 от Смолян. Под карантина през изминалата седмица са поставени 236 души, от тях 69 контактни на заразени лица. В момента най-тежко е положението на 87-годишен пациент, който е на апаратна вентилация. 4-месечното бебе, което е най-малкият пациент с коронавирус на областта, е в добро състояние.

Общият брой установени случаи на коронавирус в региона от началото на извънредното положение до сега е 382, като 186 са излекувани, 9 са починали, активните са 187 случая. От тях 146 са на домашно лечение, а 41 са настанени в лечебни заведения. 35 от хоспитализираните пациенти са в лечебни заведения в областта, а шест са извън областта.

Според джипитата, от март до 25 юни при наблюдение на 151 пациента с COVID-19 едва 14% са имали оплаквания за вирусна инфекция, това са 21 лица. Без симптоми са били 76%, а 10% от положителните първоначално са нямали оплаквания, но в карантината са ги развили, 26% са се нуждаели от болница. "От пациентите в болница тези със средно тежка форма преобладават, тези, на които е била нужна интензивна терапия са много малка част", посочи д-р Кубатева.

Встрани от заразата в момента са районите на общините Златоград, Неделино и Баните. В Златоград не е имало нито един случай, в Неделино и Баните броят им е минимален.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари