„Чайна сити“ отнесе глоба от 6200 лева

8
Собственикът закупил дамски и мъжки чанти и портмонета от изкуствена кожа, върху които били поставени знаци, сходни или идентични с известни световни марки
Собственикът закупил дамски и мъжки чанти и портмонета от изкуствена кожа, върху които били поставени знаци, сходни или идентични с известни световни марки

Окръжен съд – Русе наложи имуществена санкция в размер на 6231 лева на „Чайна сити ООД“ в резултат на извършено от управителя Ч. Д. престъпление против интелектуалната собственост, съобщават от пресцентъра

На неустановена дата Ч. Д. закупил множество дамски и мъжки чанти и портмонета от изкуствена кожа, върху които били поставени знаци, сходни или идентични с регистрираните марки „CHANEL“, „СС“, „MADEMOISELLE“, „DIOR”, „VL“, „LOUIS VUITTON“, „POLO“, „PRADA“, „PRADA MILANO”, „PRADA MILANO DAL 1913“, както и 5 броя парфюми, върху които били поставени знаци, сходни с регистрираната марка „CHANEL“.

Знаците изобразени върху тях били в състояние да въведат в заблуждение потребителите относно произхода на стоките, като ги накарат да мислят, че са изработени от притежателите на изключителните права върху регистрираните марки, които наподобявали. Като действащ по занятие търговец, Ч. Д. знаел това, тъй като закупил същите без счетоводен документ. Той знаел, че няма съгласието на притежателите на изключителното право върху търговските марки, но въпреки това ги изпратил за продажба в стопанисвания от дружеството магазин в гр. Русе, бул.“Липник“№58.

За това негово деяние се получила информация в ОДМВР - Русе и на 22.06.2016 г. полицейски екип извършил проверка в магазина. Там били намерени изложените за продажба и съхраняваните с тази цел стоки, носещи знаци, сходни или идентични с посочените регистрирани марки.

Ч. Д. се признал за виновен по повдигнатото му обвинение, че без съгласието на притежателите на изключителните права върху марките е използвал в търговската дейност без правно основание, като предлагал за продажба описаните стоки с тези знаци на обща стойност 6231,00 лева.

На 12.04.2021 г. сключил споразумение и приел да изтърпи наказание пробация за срок от 8 месеца и глоба в размер на 1000 лв.

Тъй като престъплението е било извършено от представляващия юридическото лице Ч. Д. и това търговско дружество би се обогатило от това престъпление, Окръжна прокуратура – Русе е внесла в Окръжен съд – Русе предложение за налагане на имуществена санкция на фирмата.

След 4 съдебни заседания и след като взе предвид доказателствата по делото, Окръжен съд – Русе счете, че са налице всички законови предпоставки за това, а именно: юридическото лице е получило неправомерна облага; налице е връзка между извършителя на престъпното деяние и юридическото лице; налице е връзка между престъпното деяние и облагата за юридическото лице; безспорно установен е размера на имуществената облага.

Решението на Окръжен съд – Русе, с което е наложена имуществена санкция в размер на 6231 лева на „Чайна сити ООД“, подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари