6 заблуди за имунната система

2
Митове, в които много хора вярват
Митове, в които много хора вярват

Знаем, че имунната система ни предпазва от инфекции, вируси и бактерии, но тя е много повече от това.

Науката все още не е напълно наясно как работи този сложен механизъм и заради това се появяват редица митове, пише Az-zenata. Те са свързани най-вече с това какво подпомага имунното здраве и какво му пречи. Особено популярни са митовете по отношение на инфекциите.

Кои са най-разпространените заблуди за имунната система, в които повечето хора вярват?

Взимането на витамини и минерали увеличава имунната защита

Когато настъпи захлаждане, наближи есенно-зимният сезон, в който традиционно се разпространяват вирусни и грипни инфекции, хората започват да се вайкат и да се чудят как да подсилят имунната система, за да не се разболеят и този път.

Факт е, че дефицитите на важни вещества в дългосрочен план отслабват защитите на организма, но също така е вярно, че взимането на витамини и минерали всеки ден не ви прави задължително абсолютно защитени от вируси и бактерии.

Дори предозирането с иначе полезни хранителни добавки би могло да доведе до опасни състояния и здравословни проблеми.

Приемът на витамин С предотвратява вирусни инфекции

Много хора приемат витамин С, понякога и в ударни дози, за да предотвратят вирусните инфекции в грипния сезон. За съжаление, според care2.com изследванията показват, че приемането на витамин С не помага за намаляване на заболеваемостта. Той е ефективен при вече налична инфекция и подпомага оздравителния процес като скъсява периода на боледуване.

Ако се разболявате от вирусни инфекции, значи имате слаба имунна система

В повечето случаи се разболяваме заради пряка експозиция на вирусните патогени, отколкото заради слаб имунитет. Имунитет се изгражда след среща на имунната система с непознатия патоген, а не чрез прием на витамини.

Според изследване, публикувано в commoncold.org, почти 95% от доброволно изложени на вирус пациенти са били инфектирани. 75% от пациентите са проявили симптоми в следващите часове, а 25% са имали асимптоматична инфекция, което означава, че вирусът расте в организма, но не предизвиква симптоми.

Активната имунна система ви прави по-здрави

Всеки човек има активна имунна система, дори страдащите от автоимунни заболявания и тези с имунен дефицит. Съществуват състояния, при които имунната система е в хиперактивно състояние, което може да доведе до алергични реакции към определени субстанции. Хиперактивната имунна система се свързва с астма, лупус, атопичен дерматит, хранителни алергии.

Високата температура отслабва имунната система

Според WebMD високата температура дори помага за справяне с инфекциите. Това е механизмът, чрез който организмът се бори с атаките на вирусите, стимулирайки функциите на клетките. Високата телесна температура затруднява вирусите и бактериите. Все пак твърде високата температура трябва да се коригира с антипиретици, тъй като води до други рискове за здравето. Ако продължава повече от 2 дни, задължително се консултирайте с лекар.

Ваксините отслабват имунната система

Този мит също не е верен, тъй като при ваксинирането имунната система се запознава с мъртви клетки от патогена, като по този начин изгражда имунитет към него. Всъщност това укрепва имунната система и ѝ позволява да изгради защита преди реално да сте се срещнали с даден патоген.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари