6 мита за закуската, в които трябва да спреш да вярваш

0
Слушайте тялото си и включете или изключете закуската в зависимост от вашия начин на живот и нужди
Слушайте тялото си и включете или изключете закуската в зависимост от вашия начин на живот и нужди

Слушайте тялото си и включете или изключете закуската в зависимост от вашия начин на живот и нужди

Закуската се счита за най-важното хранене от десетилетия и по време на нея трябва да ядете като крал. Дали обаче тези твърдения са верни?

Ето шест мита за закуската, които ще ви накарат да се замислите отново.

Мит 1: Закуската е най-важното хранене

Закуската е първото хранене, което ядем, след като тялото ни остане на гладно през цялата нощ. Яденето на здравословна и самодостатъчна закуска стартира нашия метаболизъм. Това че закуската е най-важното хранене не е напълно погрешно твърдение, но това, което консумираме през деня, също има значение. Не става въпрос за броя на храненията, които ядем, всички хранения са важни и трябва да бъдат добре балансирани и здравословни, пише Gotvach.bg.

Мит 2: Яденето на закуска води до загуба на тегло

Това се основава на предположението, че ако човек закусва, то той ще консумира по-малко калории през деня и ще изгори повече в движение. Това обаче зависи изцяло от това дали наистина ядете добре балансирана, здравословна закуска. Ако денят ви започне с вафли, понички или пакетирани зърнени храни, има вероятност да почувствате глад след кратък период от време. Нездравословната и богатата на захар храна създава скокове в кръвта за кратък период, което ви кара да се чувствате сити и енергични, но също така намалява много бързо, което ви кара да жадувате за повече захар, или ястия, богати на въглехидрати. За да отслабнете, качеството и количеството на храната са от значение, тъй като може да се наложи човек да бъде на калориен дефицит, а не времето на хранене.

Мит 3: Яденето на закуска ви кара да ядете по-малко през деня

Ако закуската ви съдържа правилната комбинация от сложни въглехидрати и протеини, шансовете за това желанието ви за храна да намалее ще бъдат по-големи. Обикновено, ако човек пропусне закуската, шансът да е по-гладен за обяд е по-висок поради продължителното гладуване. Гладното тяло обикновено взема грешни решения по отношение на храненето, проправяйки път за избор на нездравословни храни. Въпреки това, няма гаранция дали човек ще яде по-малко през деня, само защото е закусвал. Това е просто мит за закуската. Човек може да яде повече от стрес, скука или просто липса на планиране на храненето.

Мит 4: Приготвянето на питателна закуска отнема много време

За да се възползвате от ползите от закуската, важно е тя да бъде здравословна и питателна. С преработената и пакетирана храна, заедно с интелигентните рекламни практики, започнахме да предлагаме нездравословни опции за закуска, вярвайки, че са здравословни. Всичко от кутия и имащо дълъг срок на годност обикновено е заредено с консерванти, които никога не могат да бъдат полезни за нашето тяло. За да направите бърза закуска, е по-добре да се подготвите предварително. Нека си признаем, че приготвянето на омлет, бърканите яйца, здравословен сандвич, нарязването на плод за смути или грабването на ядки не отнема време. Да не се оправдаваме.

Мит 5: Пропускането на закуска при периодично гладуване има ползи за здравето

Хората, които практикуват периодично гладуване, предпочитат да пропуснат закуската, за да завършат определени часове на гладуване. За този тип начин на живот се твърди, че има много ползи от загуба на тегло, през увеличаване на метаболизма до намаляване на възпаленията в тялото. Въпреки това, един вид диета не работи еднакво при всички. Някои хора могат да се възползват, докато други могат да изпитат спад в нивата на захарта, повишаване на киселинността, главоболие и т.н. Важно е също не само да гладувате, но също така е важно какво ядете във времето за хранене. По-добре е да се обърнете към диетолог, преди да решите и да изберете този начин на хранене.

Мит 6: Яденето на закуска увеличава мускулната ви маса

Увеличаването на мускулната маса зависи изцяло от храната, която ядете през деня, в съчетание с адекватна тренировка. Зависи от съотношението на макроелементите. Продължителното гладуване може да доведе до загуба на мускулна маса, особено ако диетата не е добре балансирана по време на прозореца на хранене. Въпреки това, закуската сама по себе си не може да увеличи или намали мускулната ви маса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари