6 държави, в които няма McDonald's

1
Сред тях е и съседната Северна Македония
Сред тях е и съседната Северна Македония

Невероятно, но е истина: вездесъщите ресторанти за бързо хранене McDonald's далеч не са повсеместни

Въпреки факта, че тази световно известна американска верига има повече от 37 хиляди заведения за бързо хранене по света, на някои иначе популярни туристически места няма да можете да ги намерите, пише Money.bg

Разбира се, малко вероятно е някой да бъде изненадан от липсата на "MakDak" в Северна Корея, Йемен, Зимбабве или Боливия - но защо няма "Mak" в Исландия, Армения и други напълно отворени държави?

Армения

Може би това име в списъка на страните без "Биг Мак" не трябва да се учудва. В Армения традициите на "националното бързо хранене" са толкова силни (тук буквално можете да си купите лагмаджо, брут, всякакви кебапчета тук на всяка крачка), че дори без американската мрежа местните жители се чувстват страхотно. Правени са обаче опити да им се внуши любов към чуждестранните бургери: през 1999 г. търговската марка McDonald's дори е регистрирана в Армения, а през 2018 г. се водят активни разговори за откриване на заведения от тази верига. Но нещата все още не са мръднали от това състояние. В същото време в страната са представени ресторанти от веригите KFC и Burger King.

Бермуди

В слънчевите Бермуди един ресторант от жълто-червената верига работи 10 години, от 1985 до 1995 година. И това въпреки местния закон, забраняващ работата на всички чуждестранни вериги за бързо хранене на територията на островите. Как специалистите по McDonald's успяха да го заобиколят? Просто е: отвориха офиса си на територията на американската военноморска база под изобретателския знак на Mickey D's. Но веднага след като базата затвори през 1995 г., Макдоналдс също трябваше да пусне кепенците.

Иран

До 1979 г. в тази страна работят и ресторантите на Макдоналдс. Успешният бизнес приключи веднага след революцията, в резултат на което американските дипломати бяха държани за заложници. Днес изглежда, че САЩ и Иран са започнали да забравят за старите оплаквания и настъпи размразяване в отношенията между двете страни. Кой знае, може би след няколко години в Иран отново ще можете да намерите заведения с познатото жълто "М" на табелата. Сега те успешно са заменени от местен клонинг - верига ресторанти Mash Donald's с идентично лого и подобно меню.

Исландия

За последно исландците се почерпиха с бургери Makovsky през 2009 г. Тогава известната мрежа беше принудена да се затвори, неспособна да устои на икономическата криза, която разтърси Страната на гейзерите. Говори се, че сега McDonald's не са против да се завърнат на острова, защото исландската икономика отдавна е във възход. Държавното правителство обаче не подкрепя плановете на корпорацията, страната се стреми да възпита у своите граждани култура на здравословно хранене. Ето защо дори бързото хранене тук е здравословно: приготвя се от исландската верига ресторанти "Метро" от местни продукти.

Северна Македония

Малката балканска държава остана без McDonald's през 2013 г., а преди това тук имаше 7 ресторанта на известния бранд Причината е доста бюрократична: шефът на македонската верига просто загуби лиценза си - било в резултат на спорове с централен офис или друга причина. Така или иначе Биг Мак, Чикен МакНъгетс и други бързи удоволствия не са достъпни за македонците оттогава.

Черна гора

Изчезването на единствения ресторант McDonald's в Черна гора е обвито в мистерия. Казват, че местните хора изобщо не били против макбургерите - те били купувани охотно от населението и гостите на Будва, Котор и Подгорица. На присъствието на "Мак" в страната обаче уж се противопоставяла местната власт. Защото, например, тя искала да се развият собствени вериги от заведения за хранене и да се запази здравето на нацията. Но властите опровергаха тази информация с прессъобщение, в което заявиха, че всяка чужда верига може да прави бизнес в Черна гора. Въпреки това марката McDonald's повече не се появи в държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари