56 общини с бонус „бебе“

0
Община Русе дава 400 лева за близнаци
Община Русе дава 400 лева за близнаци Снимка: Кадър NOVA

Като част от борбата с демографската криза у нас

  • Несебър дава 2000 лв. за новородено, в Пловдив – 5000 лв. за тризнаци
  • Хасково отпуска на млади родители една минимална работна заплата

56 общини от общо 265 у нас дават бонусбебе“ като стимул за повишаване на раждаемостта. Това показва проверка в данните на дирекциите „Социално подпомагане“ в страната, пише агенция Монитор. В някои общини сумата е фиксирана, в други се определя всяка година с изготвянето на бюджета или зависи от степента на образование на родителите и поредността на детето в семейството. За да се възползвате от помощта, трябва да спазите срока за подаване на заявление, като той е различен за всяка община.

Всяка община има изискване

детето да не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца или друг модел за развитие на заместваща семейна грижа и да не са отнети или ограничени родителските права. Повечето общини изискват и към момента родителите да не са оставяли дете за отглеждане в семейство на роднини или близки, приемно семейство, социални услуги и да не са с отнети родителски права за други техни деца. Както и ако имат по-големи деца, те да са записани и да посещават редовно детска градина/училище. Друго общо в условията е, че почти всички общини предоставят тази помощ до трето поредно дете, като ограниченията не се отнасят за трето поредно раждане на близнаци, тризнаци и т.н. Тази помощ не е обвързана с доходен критерий.

Интересен факт е, че

бонусите най-често се дават от по-малките общини

като част борбата им с демографската криза. Така например община Несебър дава еднократна финансова помощ в размер на 2000 лева, като сумата се определя спрямо бюджета всяка година. 400 лв. еднократна помощ дава и община Маракеш в най-бедната област у нас – Видин. Условието е родителите да са живели поне една година в общината преди раждането.

Една минимална работна заплата за страната получават родителите за всяко новородено или осиновено дете до 5-годишна възраст в община Хасково. Сред изискванията са родителите или осиновителите да не са с отнети или ограничени родителски права, да нямат предоставени за отглеждане деца в социални заведения и домове. Трябва да са социално осигурени и поне единият от тях да има общо 12 месеца осигурителен стаж.

Еднократната помощ се отпуска, при условие че детето е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Хасково и към момента на подаването на искането родителите да имат настоящ адрес в общината и поне единият от тях да е с постоянен адрес в община Хасково, не по-малко от 3 г. Ако са студенти, не се изисква да имат настоящ адрес в Хасково, както и да са социално осигурени и с осигурителен стаж.

При осиновяването на дете до 5 г.

са в сила всички условия като за новородено дете. Финансовата помощ е в размер на минималната работна заплата за страната и се изплаща еднократно в рамките на една календарна година.

В Община Велико Търново като бонуси се определят двете академични награди, които общината всяка година дава на по един студент отличник от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и Националния военен университет и на един ученик от средните училища в общината. Размерът на двете академични награди е по 5000 евро, а за ученика 1000 евро. Освен това през общинския съвет вече мина на разглеждане и е прието и предложението за отпускане на общински жилища на млади лекари специализанти за нуждите на великотърновската областна болница.

Бонуси община Пловдив за раждания, млади семейства, привличане на специалисти не дава. Затова пък се дават с решение на Общинския съвет 5000 лева на семейство, в което има раждане на тризнаци.

Община Русе дава

400 лева за близнаци

Община Русе дава еднократна финансова помощ от 150 лева при раждане на второ дете и 400 лева за близнаци, като това важи и за осиновителите. Тези промени в Наредба 21 бяха гласувани от общинските съветници на последната сесия на местния парламент през декември миналата година в подкрепа на отговорното родителство.

Финансовата помощ се отпуска за деца, родени след 31 декември 2020 година. Въведени са обаче и ограничения. Право да получат тези пари имат само родители с постоянен и настоящ адрес на територията на общината, като единият родител трябва да е с постоянен адрес не по-малко от една година към момента на раждане на детето. Второто условие е да са навършили 18-годишна възраст, когато се е родило детето, и да имат непрекъснати здравноосигурителни права към момента на подаване на искането. Във връзка с промените в наредбата в общинския бюджет за 2021 година са предвидени 170 000 лв.

Докторантите с 2000 лв. помощ

за раждане на трето дете

2000 лв. за раждане на трето дете получават завършилите образователна степен „доктор“ кюстендилци. Финансовите стимули бяха предложени от кмета на Кюстендил Петър Паунов, чиято цел бе да стимулира раждаемостта сред образованите семейства. Най-малка е помощта при родителите със средно образование, които за първо дете получават 200 лв., а за второ и трето, съответно 500 и 1200 лв. Завършилите образователна степен бакалавър се подпомагат при раждане на първо дете с 350 лв., а тези с магистър 500 лв. При различна степен на образование се приема степента в полза на детето (по-високата). При близнаци се изплаща помощ за всяко дете. „Минималното изискване за получаване на подкрепата е средно образование, с по-високия образователен ценз се увеличава и размерът на средствата. Така едновременно с подкрепата, която ще бъде оказана на всички, които създават и отглеждат децата си в Кюстендил, това е стимул и за образование“, коментира кметът на областния град Петър Паунов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари