55 минути от вратата до иглата

0
При инсулт лечението трябва да започне до час от постъпването на пациента в болница
При инсулт лечението трябва да започне до час от постъпването на пациента в болница

Инсултът е мозъчен съдов инцидент, който засяга годишно 17 млн. души по света, втората най-честа причина за смърт и водещ фактор за инвалидност при възрастните.

Прогнозите са за 34% ръст през следващите 15 г.

България, за съжаление, е в челните места по инсулти, инвалидност и смъртност от инсулт. Причината е, че пациентите не се отнасят достатъчно сериозно към контрола и лечението на високото кръвно, каза акад. проф. д-р Иван Миланов, директор на Многопрофилната болница за активно лечение по неврология и психиатрия “Св. Наум” - София, и председател на Българското дружество по неврология, пише 24 часа.

В България лечението на инсулта изостана особено в сравнение с успеха от новите терапии при инфаркт, но вече в повече региони в България има болници, които прилагат съвременно лечение при мозъчен удар.

Инсултите са причинени от тромб или от кръвоизлив. Вторият вариант е по-рядък, но обикновено е по-тежък.

Към момента 37 болници в страната лекуват инсулта по световен стандарт - с лекарства, които разтварят тромба, и покриват изискването терапията да се приложи в рамките на 1 час от постъпването на пациента в лечебното заведение, съобщи акад. Миланов.

При първите опити на повечето места бяха нужни 2 часа, но с тренировки навсякъде вече покриваме стандартите. Колегите се справят за 55 минути да започнат лечението. На професионален език - 55 минути от вратата до иглата, обясни неврологът.

Само в две области модерното лечение на инсулта е проблем - не може да се осъществи във Видин, Враца, Сливен, Ямбол. С добра организация за бързо транспортиране на пациентите до квалифицирани клиники това не би трябвало да е проблем, уточни акад. Миланов.

Успехът от лечението на инсулта зависи от бърз контакт с лекар от първите минути на мозъчния инцидент и насочването към клиника, която има компетентност да приложи най-добрите методи, допълни проф. Арман Постаджиян, началник на отделението по кардиология към Клиниката по кардиология в софийската Университетска многопрофилна болница за активно лечение “Св. Анна” и председател на Българска лига по хипертония.

Той напомни, че запазването на мозъка от необратими увреждания зависи от времето. Лечението трябва да се приложи до 4-ия час.

При исхемичен инсулт, когато тромбът не се поддава на разтваряне с медикаменти, може да се приложи още по-висш пилотаж в лечението, който е достъпен в 4 държавни и малък брой частни болници. Безоперативно - по кръвен път, специално устройство стига до тромба, обгръща го и го извежда от мозъка, а след това и от тялото.

В най-добрия случай методът може да се приложи до 6-ия час. Никога обаче не се започва с този метод, той е резервен ход, ако тромбът не се поддаде на първата терапия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари