5134 русенци празнуват на Гергьовден

0
Гергьовден е един от най-хубавите български християнски празници, като на този ден се отбелязва и празника на Българската армия
Гергьовден е един от най-хубавите български християнски празници, като на този ден се отбелязва и празника на Българската армия

На 6 май – Гергьовден, в община Русе най-много са празнуващите, които носят името Георги – общо 3355 души.

На този ден имен ден празнуват още: Гинка, Гина, Ганка, Георги, Гергана, Галя, Ганчо.

Гергьовден е един от най-хубавите български християнски празници, като на този ден се отбелязва и празника на Българската армия, Ден на храбростта, както и Деня на Русе.

На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан.

Широко разпространен е обичаят на Гергьовден да се правят люлки. Те се връзват на високо разлистено дърво. Момците люлеят момите, като това е съпроводено с песни и наричания. Освен люлеенето, традиция на този ден е окачването на кантари, на които хората се теглят, вярвайки, че това е един от начините да бъдат здрави и жизнени през годината. Вярва се още, че както на Еньовден, така и рано сутринта на Гергьовден, билките имат особена целебна сила и затова се берат. На този ден ергените кичат със зеленина дворните врати на любимите си, а момите вият китки и венци и ги слагат в косите си.

Според народните представи св. Георги освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здраве и плодородие. На Гергьовден рано сутринта се извършва ритуалното извеждане на животните на първа паша. Овчарите отварят вратата на кошарата и която овца излезе първа, украсяват главата ѝ с предварително подготвен венец.

В община Русе освен 3355 именници, които се казват Георги, празнуват още 570 дами, носещи името Гергана. Гинка се казват 429 жени, а Галя – 369. На Гергьовден имен ден имат още Ганка – 188, Ганчо – 78, а общият брой на всички празнуващи имен ден в общината възлиза на 5134.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари