50 души тръгнаха по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

1

Близо 50 души на различна възраст се включиха в шестото издание на похода „По стъпките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“.

Походниците в продължение на три дни ще преминат по бойния път на четниците и ще сведат глави пред паметниците на героите. Проявата ще приключи в неделя с възстановка на последното сражение на четата под връх Бузлуджа. В похода се включиха представители от всички общини в Русенска област, от сдружението на бившите областни управители и туристическите дружества.

По традиция началото на проявата започна в центъра на Новград пред НЧ „Христо Ботев“. Участниците в похода бяха радушно посрещнати от кмета на община Ценово д-р Петър Петров, от кмета на населеното място Диана Копчева и представителната група на участниците от община Ценово. Пред белокаменния паметник, който се извисява на брега на Дунава, където четниците са стъпили на българска земя, се състоя кратко тържество. Диана Копчева говори за подвига на четниците, за които идеалът за Отечеството е над всичко. „Преди 151 години двама войводи и 125 млади българи поемат по пътя на безсмъртието. Те се обричат на България, за да е свободна държава като загърбват всичко мило и драго, дом, деца, семейство. Техният подвиг е повече от пример за подражание от нашето поколение. Подвигът им ще живее в сърцата ни“, сподели в словото си кметицата на селото. 

Емоционалният градус и патриотичното настроение на присъстващите бяха повдигнати от литературоведа Иван Кънчев, който пламенно рецитира вечните стихотворения от Ботев. Отец Михаил отслужи заупокойна молитва за загиналите за свободата на България. Запалили по свещичка в памет на героите, всички сведоха глави пред подвига им и застинаха в минута мълчание. В знак на признателност венци бяха поднесени от областната администрация в Русе, община Ценово, кметство Новград, от общинската структура на запасното войнство, от  читалищното настоятелство. Първата спирка на походниците ще бъде в село Хаджидимитрово, община Свищов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари