50 души са убити при терористичната атака в Нова Зеландия

0
Единият терорист е оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му
Единият терорист е оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му Снимка: AFP

Най-малко 49 души бяха убити и над 20 тежко ранени при стрелба днес в две джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия, като един нападател – австралийски екстремист, очевидно е излъчвал пряко действията си в интернет, предаде АФП, цитиран от БНР.

Ясно, че станалото може единствено да бъде определено като терористична атака. От това, което знаем, тя изглежда добре планирана“, каза премиерът Джасинда Ардърн Ардърн в обръщение към нацията.

Няма данни за загинали български граждани при нападението в Нова Зеландия, съобщават от българското посолство в Канбера.

Премиерът на Нова Зеландия съобщи, че полицията е открила и обезвредила две взривни устройства, прикрепени към автомобили. И че Нова Зеландия е поставена в най-висока степен на заплаха за сигурността.

За стрелбата са арестувани четирима души, заяви Ардърн и посочи, че те не са били в списъка за наблюдение на потенциални терористи. Задържаните са трима мъже и една жена.

Един от нападателите е десен „терорист“ с австралийско гражданство, съобщи австралийският премиер Скот Морисън.

Той оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира Асошиейтед прес.

Полицията обяви, че мъж, който наближава 30-годишна възраст, е обвинен за убийства и утре сутринта ще бъде изправен пред съд в Крайстчърч.

Ардърн нарече случилото „един от най-мрачните дни в историята на страната“. По думите ѝ, много от хората в джамията вероятно са мигранти.

Видеозапис, циркулиращ в социални медии и очевидно направен от нападател, който го пуснал пряко в интернет, докато атаката се развива, показва как той кара към едната от джамиите, влиза вътре и открива безразборен огън срещу хората вътре, съобщи Ройтерс.

Записът показва вярващи – мъртви или ранени, да лежат на земята.

Мъж, заявил, че бил в джамията „Ал Нур“, казал пред медиите, че мъжът бил бял, рус и носел шлем и бронежилетка. Той влязъл в джамията, докато хората вътре били коленичили за молитва.

Имаше голямо оръжие… влезе и започна да стреля по всички в джамията, навсякъде“, заяви Ахмад ал Махмуд. Той и други успели да избягат, като счупили стъклена врата.

Полицията съобщи, че 41 души са били убити в „Ал Нур“ – основната джамия в Крайстчърч, и още 7 в джамия в предградието Линууд, като трима от тях извън сградата. Не е ясно къде са загинали другите жертви.

Крайстчърч, най-големият град на Южния остров, беше епицентър на земетресение с магнитуд 6,3 през 2011 година, когато загинаха 185 души.

По информация на българското посолство в Канбера към 9:30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата срещу двете джамии в Нова Зеландия. Мисията ни е в постоянен контакт с новозеландските власти, които извършват проверка на самоличността на извършителите и пострадалите.

За съдействие сънародниците ни могат да се свържат с посолството в Канбера на телефони:

+612 62 86 97 00, +614 38 00 51 87.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари