5 полезни свойства на прасковите

0
Прасковите са богати на протеини, витамин С, А, Е, К, желязо, калий и какво ли още не
Прасковите са богати на протеини, витамин С, А, Е, К, желязо, калий и какво ли още не

Прасковите ни омайват с приятния си аромат и сладост, но всъщност те притежават много полезни свойства, които заздравят организма ни.

Тези плодове са нискокалорични, в една праскова се съдържат около 58 калории. Прасковите са богати на протеини, витамин С, А, Е, К, желязо, калий и какво ли още не.

Прасковите са богати на антиоксиданти, а прясно изцеденият от тях сок се абсорбира бързо от тялото и влияе мигновено. 

Ето кои са петте най-изтъкнати свойства на тези плодове, които не бива да пренебрегваме:

1. Подобрява храносмилането

В една средно голяма праскова се съдържат около 2 грама влакна, половината от които разтворими, а другата половина – неразтворими.

Неразтворимите спомагат за по-доброто храносмилане и са добър лек срещу запек, а разтворимите пък стимулират работата на бактериите, които отговарят за поддържането на функциите в храносмилателния тракт.

2. Борят се срещу алергиите

Вещества, които се съдържат в прасковите, са едни от най-големите противници на пролетните алергии, така че ако изпитвате непоносимост към свежите пролетни треви и цветя, консумирайте повече праскови под всякаква форма.

Когато тялото е подложено на атака от страна на алергените, то отделя хистамин, чиято функция е да се бори срещу тях. Хистаминът обаче е виновник за появата на симптоми като сърбеж, кихане и кашлица.

За да се отървете от тези неприятности, прасковите ще са чудесният вариант.

3. Правят кожата по-нежна

Екстракти от праскови често могат да бъдат открити в кремове за лице и тяло. Неслучайно. Веществата, съдържащи се в прасковите, спомагат за поддържането на кожата хидратирана.

4. Сваля нивата на кръвната захар

Прасковите често се препоръчват като превантивна мярка за предпазване от диабет. Те са сладки, полезни и са чудесна алтернативна на вафлите и шоколада.

5. Заздравява имунитета

Богатият алианс от антиоксиданти, витамини и минерали, които притежава прасковата, е чудесен начин да укрепим имунната си система. Така ще се предпазим от сезонните настинки и вируси.

Съвет: Когато купувате праскови, старайте се да са твърди или съвсем леко омекнали. По този начин те могат да бъдат съхранявани до една седмица без да се развалят. Ако искате да ги съхраните за по-дълъг период, нарежете ги и ги дръжте във фризера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари