5 области отново са в червената COVID зона

0
От "Пирогов", където са настанени повечето заразени с британския вариант на коронавируса обясниха, че за момента не са забелязали усложнения сред инфектираните
От "Пирогов", където са настанени повечето заразени с британския вариант на коронавируса обясниха, че за момента не са забелязали усложнения сред инфектираните Видео: БНТ

Само за седмица заразените в Пазарджик, Сливен, Бургас, Хасково и София отново са се увеличили до над 120 на 100 000 души 

В столицата се забелязва и плавен ръст на приетите в болница, предаде БНТ.

Увеличават се и положителните проби, съмнителни за британския вариант на коронавируса, който е и по-заразен. Въпреки това здравният министър Костадин Ангелов заяви, че на този етап затягане на мерките не се предвижда.

В две столични болници между 30 и 50% от положителните вчерашните проби били съмнителни за британския вариант на COVID-19.

"Това, което е притеснителното, е по-лесното предаване на този щам. И тогава вече кривите на заболеваемостта могат да променят своя ход. Да се забърза покачването, така да го наречем", заяви здравният министър.

България може да изследва до 5% от положителните проби дневно за новите мутации на вируса.

"Това изследване отнема време и то не зависи от бързината на изследването", каза Ангелов.

За 2 седмици у нас са доказани 33-ма заразени с британския вариант на COVID-19. В последната седмица в София се забелязва и ръст на приетите в болница с коронавирус.

"Имаме, разбира се, увеличение с няколко пациента за последните 3-4 дни. Епидемиологичната обстановка и у нас и в Европа предполага значително покачване, което го очакваме след около 2 седмици, 3".

Здравният министър обясни, че следи денонощно ситуацията в София.

"Тогава, когато преценим, че съществува някаква ясна тенденция, която да изисква мерки. Бъдете сигурни, че вие ще бъдете първите, които ще ги разберете", каза Ангелов.

От "Пирогов", където са настанени повечето заразени с британския вариант на коронавируса обясниха, че за момента не са забелязали усложнения сред инфектираните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари