5 места в Сърбия, които да посетим през уикенда

0

В момента сме на вълната на коронавируса, опасността от заразяване и страха от пътуване.

Когато отмине този кризисен период обаче, не е лошо да знаем къде бихме могли да отскочим през уикенда.

Съседката ни Сърбия е известна на всички ни с вкусната си кухня, с културата близка до нашата и с това, че е предпочитана дестинация, защото е наблизо и може да отскочиш до нея дори и само за събота и неделя.

Съществуват прекрасни населени места в тази държава, за които някои от вас вероятно не предполагат, че съществуват, пише Една.

Те са идеални за една бърза уикенд разходка в ново и непознато място.

Дървен град - сръбско етно село намиращо се в Мокра гора на територията на Град Ужице в Западна Сърбия. Всъщност селото е било построено като декор от снимачна площадка на филм, но е трудно да пренебрегнеш чарът на това изкуствено създадено селце. Къщите са направени за филма на Емир Костурица "Животът е чудо" (2004). Улиците са кръстени на бележити личности като Диего Марадона и Никола Тесла.

Сремски Карловци - Градът се намира само на 8 километра от Нови Сад и е същинско историческо средище за Сърбия. Изпълнен е с красива архитектура, първата сръбска гимназия все още гордо стои там, както и няколко уникални църкви. Истинско бижу сред сръбските градове - спокоен град с точната доза исторически дух. 

Княжевац - сгушено между 3 различни планини, малкото градче има изключителна архитектура и предлага идеалната сцена за неделни разходки около река Тимок. Цветно, закътано и леко заспало градче с много добро вино и европейски привкус.

Доня Локошница - през по-голямата част от годината това е просто поредното селце в Сърбия, но в края на лятото селото се трансформира и се превръща в столица на червената чушка. Сградите се обагрят в червено заради закачените по стените им чушки. Приказна и много вкусна обстановка, бихме казали!

Сирогойно - етно село в Западна Сърбия с музей на открито. Намира се в планината Златибор, прекрасен планински район в областта Стари Влах, където са оцелели множество стари сръбски етно къщи, свидетелство за характерния сръбски бит във вековете.  Всички те са направени от дърво – така, както тук се гради от векове. Местните жители са натрупали големи умения в използването и обработката на дървения материал.

Старите къщи говорят красноречиво за майсторството на занаятчиите, за традиционното изкуство на местното население и за неговия начин на живот. През 1979 година в село Сирогойно е учреден музей на открито, в който са пресъздадени някои от най-типичните сгради за целия район. Тук се провеждат различни образователни програми, като лятното училище по рисуване, дървообработка и традиционни занаяти. Този музей, разположен в чудесна природна среда, е много популярен и е едно от любимите места за посещение на младежта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари