5 хранителни навика за по-добър сън

1
Качествената почивка нощем до голяма степен е свързана с начина, по който се храним през деня
Качествената почивка нощем до голяма степен е свързана с начина, по който се храним през деня

Медитация, намаляване на чашите кафе, които пиете на ден и упорито броене на овце - пробвали сте какви ли не методи, но нищо не ви помага? Готови сте на всичко, за да се насладите на пълноценен и ревитализиращ сън? Не бързайте да прибягвате до сериозни мерки като приема на хапчета за сън. Вместо това опитайте първо да промените хранителните си навици. Точно така. Качествената почивка нощем до голяма степен е свързана с начина, по който се храним през деня. В тази статия сме ви подготвили 5 хранителни навика, които да промените за по-добър сън. Вижте кои са те:

Не пропускайте закуската

Със сигурност сте чували израза, че закуската е най-важното хранене за деня. Ето още едно доказателство. Според скорошно американско проучване, закуската има значение за качеството на съня и бързото заспиване.

Анализът на участниците, които са били наблюдавани по време на изследването, е показал, че тези, които редовно закусват се радват на по-пълноценен сън, от онези, които пропускат това основно хранене. Според ръководителя на изследването д-р Джена Горъм здравословната закуска е богата на протеини и фибри, които осигуряват необходимата енергия за старт на деня.

Не пропускайте да си набавите нужните калории

Експертите са категорични, че балансираното хранене е важно за здравето на организма. Приемът на необходимите калории и полезни вещества ежедневно помага на тялото ни да остане добре хидратирано и да оптимизира нивата на енергия и режима ни на сън.

Строгите диети и гладуването ще ви накарат да се чувствате изтощени, но няма да може да заспите, защото сте гладни. Затова не се подлагайте на крайности, когато става дума за отслабване, ако това означава, че ще разрушите функционирането на важни процеси в тялото - като съня.

Ако причината за нередовния прием на калории се крие в това, че сте заети с работа и нямате време да си приготвите нещо вкусно, решение има. Поръчайте храна за вкъщи или офиса - foodpanda доставя храна в Русе. Така спестявате време, храните се остатъчно и помагате на тялото си да се наслади на заслужена почивка.

Избягвайте да се храните късно вечер

Още един полезен хранителен навик, който си струва да развиете - това е да не се храните късно вечер. Не казваме, че трябва да пропускате вечеря, а само че не бива да приемате големи количества храна точно преди лягане.

Тежестта в стомаха, а понякога дори появата на киселини правят заспиването мисия невъзможно. Освен това късното хранене възпрепятства естественото отделяне на хормона мелатонин в тялото, който е основният отговорник за заспиването. Ако често имате проблеми със съня, опитайте да изместите вечерята поне 2-3 часа преди часът ви за лягане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари