40% от пътната мрежа в България е в лошо състояние

1
Регионалният министър Петя Аврамова обяви за цел магистрала "Хемус" да бъде завършена до 2024 г.
Регионалният министър Петя Аврамова обяви за цел магистрала "Хемус" да бъде завършена до 2024 г. Снимка: Михаела Катеринска / вестник СЕГА

Реалистична е целта магистрала "Хемус" да бъде завършена до 2024 г., обяви регионалният министър Петя Аврамова по време на организирания отчет на инициативата на партия ГЕРБ - "Европа в твоя дом". 

"До 2023 г. магистрала "Хемус" ще стигне до Велико Търново - изтъкна Аврамова, цитирана от "Медиапул". - Тази година предсрочно ще бъде пусната отсечката между Ябланица и пътен възел "Боаза" по тази магистрала, а в страната ще бъдат пуснати 119 км нови пътища".

С пари от ЕС и от бюджета са рехабилитирани над 820 км републикански пътища, но анализите показват, че в лошо състояние са 8000 от общо 20 000 км (б.р. - това е 40% от пътната мрежа в страната), като за ремонта им са нужни 8 млрд. лева, каза още регионалният министър

"Пари за тези ремонти се чакат от новата тол-система, а дотогава ще се работи приоритетно по най-тежките обекти", уточни Аврамова

"Макар пътната ни мрежа да е 20 000 км, ВиК съоръженията са с дължина почти 90 000 км - колкото 250 магистрали "Тракия" - изтъкна пък зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. - Тази мрежа е за най-важната комунална услуга - получаване на качествена питейната вода".

Той заяви още: "Всички собственици на санирани жилища по програмата ни за енергийна ефективност са доволни от нея. Програмата осигури на 220 000 граждани възможността да живеят при по-комфортни условия. До края на годината ефектите от програмата ще засегнат общо 360 000 души, които ще плащат и по-ниски сметки за отопление".

На дискусията бе изтъкнато, че управляващите са се възползвали максимално от еврофондовете, като от тях идват 70% от публичните инвестиции през последните години в България.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари