36 години от аварията в Чернобил

0

Днес се навършват 36 години от Чернобилската ядрена катастрофа

На 26 април 1986 г. неизправност при проверка на системите на Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ "Ленин" в СССР, на територията на днешна Украйна, предизвика поредица от експлозии, при които в атмосферата бяха изхвърлени хиляди тонове радиоактивни вещества, припомня АРЕНА.

Около 350 хил. души са евакуирани от района на експлозията в първите дни след катастрофата, включително 45 хил. жители на близкия град, обслужващ централата - Припят, посочва Асошиейтед прес.

Междувременно Северна Европа е обсипана от радиоактивни частици.

Дни след взривовете русенци излизат спокойно на манифестации в чест на празника на труда, а по-късно и на празника на буквите, двамата братя Кирил и Методий, славянската писменост. Населението на България сред силно засегнатите от радиацията, тъй като правителството на Тодор Живков скрива реалните факти около инцидента и хората не вземат необходимите предпазни мерки.

Около 600 хил. съветски ликвидатори работиха за обеззаразяване на територията и изградиха "саркофаг" от олово и бетон, който да ограничи радиацията до вътрешността на авариралия реактор.

Но построеният набързо "саркофаг" винаги е бил смятан за временно решение. Сега се изгражда нова, стоманена конструкция за по-добра изолация на реактора, наречена Убежището, но както подчерта по-рано този месец природозащитната организация "Грийнпийс", работата още е в началната си фаза.

Вследствие на радиационно облъчване умират 4000 души. Облъчени с радиация са 8,4 млн. души в Беларус, Украйна и Русия. Най-малко 100 000 души умират от ракови заболявания, нарушения на имунната система, сърдечни болести и други вредни въздействия на радиационното заразяване.

Около 155 000 кв. км са заразени с радиоактивни материали, от които почти 52 000 кв. км - със силно радиоактивните елементи цезий-137 и стронций-90, които са с период на полуразпад съответно 30 и 28 години.

Изхвърлената в атмосферата радиация е с еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тези, пуснати над японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 г.

Чернобилската АЕЦ е окончателно затворена на 15 декември 2000 г.

На снимките: архив Регионален исторически музей Русе, предоставен от Искрен Великов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари