300 лева глоба за неносене на маскa на закрито в заведенията по Черноморието

0
Поне в близките 10 дни няма да излезем от зелената зона, заяви зам.-здравният министър
Поне в близките 10 дни няма да излезем от зелената зона, заяви зам.-здравният министър Видео: БНТ

Поне в близките 10 дни няма да излезем от зелената зона, заяви зам.-здравният министър

Към момента имаме заболеваемост от 44 души на 100 хиляди, за да преминем към следващата зона и да излезем от зелената, трябва да достигнем 95 на 100 хиляди души. Поне в близките 10 дни това няма да се случи, заяви заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов на брифинг за разпространението на COVID-19 и мерките срещу инфекцията, предава БНТ.

"Трябва да действаме превантивно, трябва да бъдат взети мерки навреме - самоконтрол, самодисциплина, маски, дезинфекция и дистанция", каза Златанов.

По думите му поради разгара на летния сезон и струпването на хора, в крайпътните заведения и бензиностанциите е необходимо да се носят маски, което ще отдалечи страната ни от преминаването в следващата зона по заболеваемост от COVID-19.

"Приканваме хората към отговорно поведение по заведенията, летните и планинските курорти, подготвяме заповед за осъществяване на контрол от институциите, които се грижат за това - МВР, РЗИ, БАБХ и общините, които имат правото да санкционират", допълни д-р Александър Златанов.

Според него, ако се спазват тези мерки, България може дълго време да остане в зелената зона.

Проверките ще обхванат заведенията, които са на закрито по черноморските курорти, бензиностанциите и хората, преминаващи транзитно през България.

Санкцията е 300 лева за неносене на маска и неспазване на мерките.

"Целта е да се спре развитието на пандемията в страната. Ще се действа по Плана. Всеки район, с решение на щаба, на областно ниво, има право да въвежда допълнителни мерки като например проверка по плажове, приканване. Има леко тръгване нагоре, хората започнаха за ускоряват имунизацията си", коментира д-р Александър Златанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари