3 млн. фалшиви сигнали на тел. 112

0
Стоян Граматиков (в средата), шеф на Дирекция 'Национална система 112' в МВР.
Стоян Граматиков (в средата), шеф на Дирекция 'Национална система 112' в МВР.

3 077 232 пъти са звънели без нужда телефоните от мрежата за спешна помощ на номер 112 през миналата година. Това обяви вчера шефът на дирекция "Национална система 112" в МВР Стоян Граматиков.

Общият брой обаждания за 2014 г. е 5 325 237, но само 1 396 570 са били от граждани, които наистина са търсили помощ. Всички останали - 58% от общия брой, са менте.

"Правилно е да се наричат нерегламентирани повиквания, а не лъжливи или злоумишлени", обясни Граматиков. В службата са направили класация на набиранията без нужда, според която най-много са погрешка - 56,08%. Част от тях се получавали, когато телефонът стои в джоба и при натиск се задействат цифрите 1 и 2. Или пък при набиране на друг номер с много единици и двойки.

32,34 % от фалшивите обаждания са от "лъжливи овчарчета" - хора, които съобщават за несъществуващ пожар или катастрофа. В същата бройка влизат психично болните, скандалджиите, желаещи да напсуват някого, и деца, взели тайно апарата на родителите си.

4,49 % от нерегламентираните позвънявания са от хора, търсещи информация. Сред тях има пенсионери, които знаят, че номерът е безплатен и питат за прогнозата за времето, коя дата е днес или за разписанието на влаковете.

Операторките от 112 разказват, че с тях са се свързвали пияни мъже, които смятали, че са набрали секс телефон. Приемали са обаждания и от бежанци, минали току-що зелената граница. При подобни случаи разговорите се прехвърлят към дежурни оператори, които владеят отлично езици от Близкия изток.

Глобите за използване на тел. 112 не по предначначение са от 200 до 1000 лв. За подаване на неверен сигнал за произшествие - от 2000 до 5000 лв. Ако по този сигнал са били задействани спасителни служби, санкцията става от 10 000 до 20 000 лв. Актовете се съставят от полицията и в центровете на тел. 112 не се получават информация колко души са наказани. "Но понякога има хора, които наричаме "абонати", защото звънят от сутрин до вечер и даже им познаваме номерата. Когато спрат, разбираме, че са глобени", каза операторка на спешния телефон.

“В събота и неделя около 22 ч получаваме най-много недействителни обаждания за пожари, бедствия или катастрофи. Най-често са в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Разград”, съобщи Тошко Бързилов, шеф на отдел „Национален оперативен център” в пожарната. Той обясни, че през 2014 г. процентът на лъжливите повиквания е намалял, тъй като операторите от тел. 112 все по-често разбират кога звънят измамници, психоболни или деца.

 “С всяко фалшиво обаждане губим ресурс - и като хора, и като време, и като гориво. Оголва се даден район, в който може да има инцидент, а нашите екипи да закъснеят”, каза Бързилов.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари