3,5 милиарда лева от незаконна търговия на цигари в България

0
Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ)
Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ)

Парите от незаконна търговия сега се свили до 140 млн. лв. годишно.

Между 2,5 и 3,5 млрд. лв. са приходите от незаконна търговия на цигари в България през периода 2007-2016 г. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикуван в четвъртък.

В момента нивата на незаконната търговия на цигари в България са относително ниски – в рамките на 5-6% от пазара. Приходите от контрабанда за изминалата година се оценяват от ИПИ на 100-140 млн. лв.

Последните данни за нивата на контрабанда на цигари показват леко увеличение за България. През третото тримесечие контрабандата на цигари е 5,3%. Делът се увеличава с малко в сравнение с предишното тримесечие, когато бе 4,7 на сто.

Въпреки това България остава с едно от най-ниските нива в ЕС на незаконна търговия, по-високи има в Гърция, Румъния, Франция, Германия, Полша, Италия и други страни.

През последните месеци ИПИ изследва ценовата достъпност на цигарените изделия във всички страни членки на съюза, както и еластичността на търсенето на цигари в България.

Анализът показва, че достъпността е доста по-ниска в новите страни членки и конкретно в България въпреки по-ниските цени на цигарите.

У нас средната цена на цигарите е с 25-30% по-ниска от тази в новите страни членки и са напаловина спрямо средните цени за ЕС. Причината за това е, че акцизните ставки са едни от най-ниските в ЕС. Те нарастваха след влизането ни в ЕС само защото трябваше да стигнем минималните ставки, изиквани от ЕС.

Въпреки това три различни методологически подхода за изчисляване на достъпността на цигарите показват, че ценовата им достъпност в България е 1,6-1,7 пъти по-ниска спрямо средните нива за ЕС.

С разполагаемия нетен дневен доход на човек у нас за тази година могат да се закупят 5,8 кутии цигари, докато с разполагаемия доход в ЕС могат да се закупят 9,3 кутии цигари. За България това са съответно 17,1% от дневния разполагаем доход, а за ЕС - 10,8%.

Данните показват, че за последните 10 години в ЕС се наблюдава влошаване на ценовата достъпност на цигарите, която най-отчетливо се проявява в новите страни членки. Анализът показва, че след 2015 г. има обръщане на тенденцията, като в някои страни ценовата достъпност на цигарите се подобрява въпреки покачването на акцизите. България е именно сред тези държави, в които се наблюдава ясна тенденция за подобряване на ценовата достъпност в последните 3-4 години в резултат на добрия икономически растеж.

В България се наблюдава сравнително висока ценова еластичност на потреблението на цигари. Това означава, че у нас потребителите реагират осезаемо на промени в достъпността на цигарите, като при загуба на достъпност ограничават своето потребление, но и търсят по-евтини алтернативи, в т.ч. незаконни продукти. Но макар че цените на цигарите да се удвоиха през последните 10 години, т.е. нараснаха със 100%, достъпността на цигарите, отчитайки и нарастването на доходите, се сви далеч по-малко - с 29%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари