22 нови случая на коронавирус у нас

1
Има нова област със зараза
Има нова област със зараза

22 нови случая на коронавирус у нас.

Това обяви председателят на Националния оперативен кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

16 от тях са в София. Новата област за деня е Сливен с един болен. В Пловдив и Благоевград новозаразените са по двама. Има и един нов случай от Плевен.

Двамата тежко болни, настанени в "Пирогов", са в "стабилизирано, но тежко състояние", уточни генерал Мутафчийски. От 242 заразени, 40 се лекуват в болници, уточни Мутафчийски.

Четирима са вече излекуваните, стана още ясно от думите на Мутафчийски, който обясни, че заразените боледуват дълго. "Не можахме да регистрираме 5-и оздравял. Искахме да има изчистен от вируса, но този човек не е", призна той. "Вирусът не се е изчистил напълно при пациентка, която лежи във ВМА вече 22 дни", добави Мутафчийски.

Мутафчийски също разкри, че по препоръка на немския институт Робърт Кох, централната климатична инсталация в Министерски съвет е изключена. Премиерът Борисов стриктно спазвал препоръките и се топлел на малко радиаторче. "Щом той може да спазва, значи и всеки може", категоричен беше шефа на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски смята, че ние все още плавно катерим  скалата на заболеваемостта, благодарение на рестриктивните мерки. Според него ако темповете се запазят, в края на май можем да очакваме намаляване на случаите. "Математическият модел показва, че вървим в правилната посока, въпреки, че откриваме двама от 11 заразени", каза Мутафчийски.

Попитан за бързите тестове за коронавирус  ген. Мутафчийски каза, че с нашите вътрешни спорове създаваме прецедент в света. Ние легализирахме спор, който го няма в света, каза началникът на ВМА.

Ние няма да откриваме топлата вода. Трябва да следваме добрите световни практики, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари