2020-та: Осъдиха двама лекари за смърт на родилка и бебе в Габрово

1
Д-р Ангелов е с отнети лекарски права за 3 г., а колежката му д-р Колева не може да работи като лекар 2 г.
Д-р Ангелов е с отнети лекарски права за 3 г., а колежката му д-р Колева не може да работи като лекар 2 г.

2020 г. затвори 7-годишна съдебна сага за лекарска небрежност, причинила двойна смърт на родилка и нейното бебе в Габрово.

Трагедията от есента на 2013 г., потресла цяла България, приключи с окончателни присъди за двама акушергинеколози от областната болница. През лятото ВКС реши, че бившият шеф на АГ отделението в МБАЛ"Д-р Тота Венкова" д-р Димитър Ангелов и колегата му д-р Севдалина Колева са виновни, че по немарливост при изпълнение на служебните им задължения са причинили фаталния край на 30-годишната Десислава Манолова и новородения ѝ син Александър.

Върховните магистрати оставиха в сила решението на Апелативния съд във Велико Търново, с което на двамата медици бяха наложени условни присъди. Д-р Ангелов е с отнети лекарски права за 3 г., а колежката му д-р Колева не може да работи като лекар 2 г.

Делото се проточи, след като първоначално съдът в Габрово осъди д-р Ангелов на 5 години затвор за причинена смърт поради немарливо изпълнение на служебните задължения, но след това присъдата беше отменена и процесът започна отначало.

"Приключи един изключително мъчителен етап от живота на семейството ни, но не съм напълно удовлетворен", каза пред "24 часа" след края на съдебната сага съпругът на Десислава, Станислав Иванов. Той и родителите на починалата бяха частни обвинители в процеса и години наред преживяваха отново и отново станалото през черния септември на 2013 г. в съдебните зали.

Бременната в 9-я месец жена е приета в областната болница "Д-р Тота Венкова" на 12 септември 2013 г. след преносване. Следилият бременността гинеколог казва, че се наблюдават симптоми за остаряване на плацентата и насочва пациентката си към родилното. Това е второ раждане за младата висшистка и нищо през 9-те месеца на износване на плода не предвещава фаталния изход.

В следващите две седмици на родилката са правени само тестове за състоянието на плода, докато на 25 септември вдига 39.5 градуса температура. Дежурен е именно шефът на отделението д-р Ангелов. Деси развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок. На сутринта вече трудно диша.

Лекарят вписва в историята на бременността, "за евентуално оперативно родоразрешение" и си тръгва, но поелата дежурството д-р Колева не предприема цезарово сечение, въпреки че апаратите фиксират настъпило страдание на плода. Според нея раждането вече е започнало по естествен път, а високата температура правела евентуална операция "самоубийствена", казва тя пред съда във Велико Търново. Момченцето се ражда в 13 ч. на 26 септември, но издъхва часове по-късно.

Аутопсията показва тежък аспирационен синдром. Родилката развива сепсис и въпреки че е преместена в университетската болница в Плевен, на 4 октомври умира.

По разследването са привлечени като обвиняеми двамата лекари от Габрово. Д-р Ангелов и д-р Колева са признати за виновни на всички съдебни инстанции.

"Индикациите в здравословното състояние на пострадалата и правилата на добрата медицинска практика са игнорирани от подсъдимия поради немарливо изпълнение на задълженията му като дежурен лекар на 25/26.09.2013 г., откъдето и произтича неговата отговорност за престъплението", пише в мотивите на ВКС. За д-р Колева върховните съдии посочват, че по време на дежурството си не е разпознала, че случаят е станал спешен.

Д-р Ангелов обаче смяташе, че е осъден абсолютно несправедливо. "В цяла България в момента се страхуваме от ковид инфекция, носим маски, ръкавици и знаем, че няма да се разболеем, ако нямаме контакт с този вирус. Същото е и с Десислава - всички вещи лица в 4 съдебно-медицински експертизи посочват, че причина за смъртта е сепсис. Направено е епидемиологично проучване в отделението.

Взети са секрети от целия личен състав. Този микроорганизъм го няма в отделението. Е как тогава ние - аз или Колева, сме причинили сепсис на тая жена, която всеки ден си е ходила вкъщи, за да си гледа дъщерята. Напускала е своеволно болничното заедение, защото живее на 5 минути, и ние сме виновни за тая работа?", заяви пред "24 часа" д-р Ангелов.

Той изрази съжаление за станалото, но не смятал, че е допуснал грешка в поведението си на фаталното дежурство.

"Тезата на съда и в Габрово, и в Търново, и в София е, че аз съм виновен за смъртта и на бебето, защото не съм направил секцио през нощта. Но секциото не е метод за лечение на сепсиса, а за бързо вадене на плода от матката при признаци за страдание на плода", настоя лекарят.

Признава обаче, че ако през нощта е направена операция на изгарящата от температура Десислава, бебето е щяло да бъде спасено. "Но и сутринта да беше направено, когато съм наредил, когато тоновете са били добри, пак щеше да бъде живо", настоява осъденият.

Лекарят разказа, че след като е лишен от право да упражнява професията си, не се занимава с нищо. Възнамеряваше да си купи 4 месеца стаж за пенсия, за да приключи с кариерата.

Докато семейството на Десислава Манолова чакаше справедливост по-голямата ѝ дъщеря Иванина израсна без майка. Момичето вече е петокласничка. "Повече от две години ходихме на психолог, докато спре да пита :"Къде е мама, защо не се прибира, как е станала звездичка?", разказа бащата след приключване на наказателния процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари