16-ти пореден протест на „жълтите жилетки“ във Франция

0
Демонстрантите искат да покажат, че все още са мобилизирани срещу икономическата политика на правителството, която смятат, че облагодетелства богатите
Демонстрантите искат да покажат, че все още са мобилизирани срещу икономическата политика на правителството, която смятат, че облагодетелства богатите Снимка: БГНЕС

Полицията в Париж засили мерките за сигурност в района на Шанз-Елизе във връзка с днешните акции на движението на "жълтите жилетки", които протестират за 16-и пореден път в столицата и други френски градове, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите искат да покажат, че все още са мобилизирани срещу икономическата политика на правителството, която смятат, че облагодетелства богатите.

В Париж няколко хиляди "жълти жилетки" се събраха при Триумфалната арка и се отправиха в колона през богатите западни квартали към площад Данфер Рошро в 14-ти район, съобщи ТАСС.

До Триумфалната арка са разположени два бронетранспортьора и шест микробуса на жандармерията, а част от централния булевард е затворена с железни заграждения. Допълнителни сили на органите на реда и техника - две водни оръдия и около 20 полицейски автомобили, са съсредоточени край изложбения център Гран пале. Обстановката по булевард Шанз-Елизе е спокойна и магазините и заведенията работят, посочва ТАСС.

Другият сборен пункт на "жълтите жилетки" е на Марсово поле в седми район, където демонстрантите смятат да организират "голям пикник за гражданите".

Вестник "Фигаро" пише, че и този уикенд Париж ще е център на протестите. Във Фейсбук близо 5000 души са изразили интерес към събитието. Целта този път е блокиране на площад "Етоал" "за колкото се може по-дълго време", пише изданието. В Лил подготвят митинг с международно участие, съобщи "Фигаро".

Администраторите на групата "16-о действие: Европа в Лил" поеха ангажимента да преведат посланието си на английски и немски. Посочва се, че регионалната структура на "жълтите жилетки" на 31 януари е призовала всички съмишленици от район От дьо Франс, както и "жълти жилетки" от съседните държави: Белгия (Фландрия и Валония), Англия, Люксембург, Холандия, и Северна Германия, да се съберат в Лил за голяма международна демонстрация. Организаторите призовават също другите френски градове да насърчат "жълтите жилетки" в Каталуния и Италия да се присъединят към проявата.

"Борбата ни е международна. По целия свят "жълтите жилетки" тържествуват", уверяват те, цитирани от "Фигаро".

В Нант няма забрана за прояви в централната част на града, въпреки че преди седмица демонстрантите бяха изтласкани оттам от органите на реда, съобщи префектурата. Взети са обаче "твърди мерки" за укрепване на сигурността и предотвратяване на потенциални нарушения на обществения ред, съобщи префектът Клод Аркур.

Френският президент Еманюел Макрон вчера отново призова за спокойствие, като посочи, че изблиците на насилие са "неприемливи".

"Жълтите жилетки" казват, че искат да запазят натиска върху правителството, докато "големият дебат" с обикновените хора, по инициатива на Макрон, завършва този месец. Президентът се среща с французи по места, за да чуе какво мислят за икономическите и демократичните проблеми в страната.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари