1500 села останаха без кметове

1
Така 270 хиляди български граждани бяха лишени от право на глас
Така 270 хиляди български граждани бяха лишени от право на глас Видео: bTV

Месец след двата тура на местните избори 1493 села останаха без кметове, защото постоянните жители там са под 350 и законът не допуска да се проведе пряко гласуване, предава bTV.

Така 270 хиляди български граждани бяха лишени от право на глас. Кметът на Плевен обаче разреши хората да посочат кой да ги управлява в малките населени места.

В седем плевенски села общинският кмет предпочел да проведе импровизирани избори – с урни и бюлетини, и навсякъде се съобразил с предпочитанията на хората. „Абсолютно празен лист, всеки писа името с химикал върху листчето, сгъва го и го пуска в прозрачната урна. Всичко останало според мен е по-незаконно”, казва Таня Кърдийска, жител на село Горталово.

В това село кандидатите били двама. След преброяване на гласовете пред всички за наместник е определен досегашният кмет Пламен Петков. Откриваме го в обедната почивка да контролира ремонт на крайна улица.

Брутната му заплата е малко над 800 лева, от които чисти ще получава под 700. Но казва, че не това е важно, а доверието на хората: „Няма ток, кмете, няма вода – за всяко нещо се обаждат на мен първо. Някой се разболее – за лекарства, ние сме едни работници първо, ние не сме политици, тук просто си в услуга на хората”, казва Петков.

В съседното село Тодорово битката била по-оспорвана – измежду трима кандидати хората си избрали Янчо Итов, също досегашен кмет.

Американският президент и той е 72-годишен, избран по демократичен път, както съм избран и аз”, дава за пример Итов. А в криводолското село Главаци се стигна до протести. Там предпочитанията на хората не съвпаднаха с решението на общинския кмет, който предпочете да изпълни буквата на закона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари