1500 артикула поевтиняват в търговските вериги от утре

4
В една от най-големите търговски вериги от утре на по-ниски цени ще се продават 700 продукта
В една от най-големите търговски вериги от утре на по-ниски цени ще се продават 700 продукта Снимка: БГНЕС

Заради промените в Закона за ДДС свалят цените на бебешки стоки и книги

Общо над 1500 артикула, които се предлагат в търговските вериги ще бъдат на по-ниски цени от 1 юли заради свалянето на ДДС за детски стоки, книги и ресторантски услуги от 20 на 9%, пише Флагман.  Това съобщиха от "Кауфланд", "Лидл" и "Билла". В една от най-големите търговски вериги от утре на по-ниски цени ще се продават 700 продукта. Компанията ще предлага на крайните клиенти над 250 бебешки артикула и 450 заглавия на книги с близо 10% по-ниски цени.

Още в началото на месеца от голяма търговска верига обявиха, че ще намалят цените на 101 артикула, сред които бебешки и детски пелени, адаптирани млека и памперси с 11%. В зависимост от асортимента, в част от супермаркетите, броят на артикулите с намалена цена, в следствие на понижаването на ДДС ставката, достига над 500. Стойността на съответните продукти ще бъде актуализирана в полза на клиентите, предвид спада в ставката – от 20% на 9%.

Поводът за обявените намаления е измененията на Закона за ДДС, които предвиждат, че на по-ниска ставка ще бъдат бебешки пелени, храни, адаптирани млека и каши, както и за книги и ресторанти. Намалената ставка за пелени и храни за бебета и малки деца - адаптирани млека, прахообразни каши, пюрета, е предложение на депутата от ДПС Делян Пеевски, председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-шефа на ПГ на Движението Йордан Цонев.

Свалянето на ДДС-то за ресторантите беше предложено от премиера Бойко Борисов след среща с представители на Асоциацията на заведенията в България, които поискаха тази мярка да им осигури ликвидност.

Причината е, че заради ограничителните мерки всички ресторанти, кафенета и барове бяха затворени и не осъществяваха никаква дейност. Срокът за прилагане на намалена ставка е краят на 2021 година, предвижда още законът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари