10 000 крачки на ден ни поддържат здрави

0
Лекар препоръча да се практикува т. нар. скандинавско ходене
Лекар препоръча да се практикува т. нар. скандинавско ходене

Лекар препоръча да се практикува т. нар. скандинавско ходене

Ходенето е в основата на нормалната човешка активност, твърди кардиологът Лидия Йонова, цитирана от РИА Новости и БГНЕС. За добро здраве и жизненост човек трябва да прави поне десет хиляди крачки на ден, съответно до 70 хиляди на седмица.

Лекарят припомни, че ходенето като физическа активност е един от основните фактори на нормалния живот, защото човешкото тяло се нуждае от движение, а много от съвременните хора прекарват работното си време седнали пред компютъра.

Йонова препоръча да се практикува т. нар. скандинавско ходене /с две пръчки или щеки/, което наред с други предимства позволява да изгаряме голям брой калории. Кардиологът обаче отбеляза важността на правилното практикуване на подобни упражнения.

У нас се случва възрастните хора да се опират на пръчки. Пръчките трябва да са с правилната височина. При такова ходене горим повече калории, защото натоварваме мускулите на ръцете, гърба, гръдните мускули. За това скандинавското ходене е отлично упражнение, когато ходим правилно“, обясни специалистът. Ходенето крие доста по-малък риск от травми и преумора от упражненията във фитнеса или джогинга. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари