Недостиг на лични лекари в Русенско

1
Един лекар обслужва 4-ри села
Един лекар обслужва 4-ри села Видео: БНТ

Намалява броят на общопрактикуващите лекари в русенска област.

От 106 в края на миналата година практиките вече са 103. А според последната Национална здравна карта, вече отменена в съда, те трябваше да са 152. От Здравната каса уверяват, че въпреки липсата на този основен документ, ако има желаещи да станат лични лекари, техните молби ще бъдат приети за разглеждане.

Няма проблем с обслужването на хората в русенски регион, твърдят от здравната каса в Русе. Макар и практиките да са само 103, в част от тях, където има записани повече пациенти, има допълнително назначени лекари. И всички здравноосигурени имат достъп до медицински грижи, макар и да се налага един лекар да обслужва 3-4 села.

Калоян Копчев – директор на Регионалната здравноосигурителна каса в Русе
„Факт е, че ние в русенска област никога не сме имали толкова лични лекари. Факт е, че те са сравнително малко.”

Затова в малките села лекар идва веднъж седмично. Така е и в Хотанца, където живеят 845 души.

„Аз какво да го правя тоз мъж , той е инвалид. Викам линейка – не може, аз нямам доктор, нямам никой. Умираш и заминаваш.”

Хората се оплакват, че са принудени да пътуват по 50 километра в двете посоки, за да отидат до Русе на преглед и за лекарства.

Милка Димитрова
„Аз съм с майка болна на легло. Не ми е хубаво да отивам постоянно за лекарства до Русе, по 2,50 са билетите.”

Всъщност такава е ситуацията във всички малки населени места в страната. Но според нормативната уредба проблем няма, стига да има регистриран лекар.

Калоян Копчев – директор на Регионалната здравноосигурителна каса в Русе
„Нормативно не е установено в населено място Х колко пъти трябва да присъства личния лекар. Това е въпрос на някаква организация.”

Според вече отменената Национална здравна карта, в страната липсват близо 500 лични лекари. Както и да изглежда новата, която в момента се разработва, и въпреки че населението на България намалява, броят на недостигащите лекари расте. Най-голям е дефицитът в Бургас - 64, а след това се нареждат Русе и София – с по 45.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари