Студентите в Русе се надяват държавата да ремонтира общежитията

0
Председателят на Студентския съвет се надява до година, две проблема да бъде решен
Председателят на Студентския съвет се надява до година, две проблема да бъде решен

Лошите условия в студентските общежития са основен проблем на студентите от Русенския университет.

Това съобщи председателят на Студентския съвет към висшето училище Станимир Бояджиев.

На територията на кампуса има шест общежития с около 2500 легла. Две от тях са напълно реновирани, но останалите четири сгради се нуждаят от основен ремонт - като саниране и подмяна на дограма, съобщава БТА.

Общежитията в Русе са собственост на държавното предприятие "Студентски общежития и столове"-София, което се управлява от Министерството на образованието и науката. 

"Надяваме се до една-две години проблемът да бъде решен. Разчитаме на държавата. Студентите заслужават да живеят в едни нормални европейски условия", заяви Бояджиев. 

Ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева коментира, че академичното ръководство нееднократно е заявявало желанието си общежитията и студентският стол да бъдат прехвърлени към университета. 

"Досега няма никакъв резултат. Показали сме, че можем да бъдем добри домакини. Дори и базата да остане на държавното предприятие е добре да се търсят ресурси от държавата за основен ремонт на четирите общежития", каза Пенчева. 

Бояджиев посочи, че с проблема бил запознат и министърът на образованието, но досега становище от него нямало. Според ректора вероятно за ремонта ще са нужни между осем и десет милиона лева. По думите на проф. Пенчева заради лошите условия само около 60 процента от легловата база е заета. 

Месечният наем на студент за общежитието през летния сезон е 60 лева, а през зимния - 65 лева, като се добавя и такса "Консумативи", заради големия разход на енергия. Председателят на Студентския съвет заяви, че е нужно увеличение и на размера на стипендиите. През този семестър 651 са студентите-стипендианти в Русенския университет. Пълните отличници получават 80 лева, а останалите - по 70 лева.

Бояджиев коментира, че максимумът на стипендиите, който може да бъде определен е 150 лева. Според него той трябва да бъде достижим поне за пълните отличници. По повод на предстоящия Студентски празник - 8 декември, Бояджиев призова колегите си да празнуват отговорно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари