Средновековният Червен и църква №16

0
През миналата година разкопките на Червен се осъществиха в напълно нова крепостна зона
През миналата година разкопките на Червен се осъществиха в напълно нова крепостна зона

На 15.03.2018 г. (четвъртък) от 18.00 часа в зала „Kняз Александър I” на Историческия музей ще започне презентация на тема „Средновековният Червен и църква №16“.

Археологът Светлана Великова ще представи резултатите от проведените през 2017 г. теренни проучвания на археологическия резерват.

През миналата година разкопките на Червен се осъществиха в напълно нова крепостна зона. Открита бе основа на църква -  шестнадесетата до момента, намерена на територията на Средновековния Червен. Разкрити са множество фрагменти от стенописи в разнообразни цветови нюанси, които някога са украсявали стените на постройката. По мнение на археолозите това е един от най-преставителните храмове в средновековния град. Проучената до този момент среда включва част от църковната сграда, четири погребения и по-късно изграден външен зид.

Червен е археологически обект със значим принос в изучаването на средновековната българска култура. На негова територия са разкрити замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществено-административни сгради, много жилища и значими археологически находки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари