Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

Произвол в конкурс за директор на детски градини в Русе

3
Тук задължително трябва да има поне две оставки – на началниците на Образованието и на Човешките ресурси!
Тук задължително трябва да има поне две оставки – на началниците на Образованието и на Човешките ресурси!

"До: Представителство на Европейската комисия в България; Президента на Р. България; Министър председателя на Р. България; Омбудсмана на Р. България; Председателя на Народното събрание на Р. България; До главния прокурор на Р. България; На вниманието на всички медии в Русе и в България.

Дами и господа, моля да вземете спешни мерки по един проблем, който тегне над русенското образование повече от два месеца.

На 19 юни 2017 година на сайта на Община Русе бе публикувано Обявление за Конкурс за длъжността „директор детска градина“, на основание чл.90 и чл.91 от Кодекса на труда, по Заповед № ЧР 43/15.06.2017 год. на Кмета на Община Русе, за следните детските градини:

1. Детска градина „Снежанка“ в гр. Русе – 1 /едно/ работно място;

2. Детска градина „Пролет“ в гр. Русе – 1 /едно/ работно място;

3. Детска градина „Зора“ в гр. Русе – 1 /едно/ работно място;

4. Детска градина „Райна Княгиня“ в гр. Мартен – 1 /едно/ работно място;

5. Детска градина „Роза“ в с. Ново село – 1 /едно/ работно място.

Съгласно обявлението, за вида правоотношение за спечелилите конкурса директори бе обявено, че то ще е срочно трудово - споразумение по чл.107 от Кодекса на труда за срок от 3 години.

Това никак не се хареса на  изпълняващите длъжността директори на въпросните пет детски градини /някои, от които на тази временна длъжност неясно по какви причини са повече от четири години/! Възникна голямо брожение между различните лобита в Община Русе.

Никой не се вслуша в съветите на колегите – юристи. Послушаха съветите единствено на една от директорките с най-големи позиции в ГЕРБ, която е ИД на детска градина „Снежанка“ и никой от изпълняващите длъжността не се кандидатира за мястото си, с изключение на ИД директор на детска градина „Зора“.

Все едно и четирите ИД абдикираха от участието си в конкурса – респективно и от желанието да са директори на съответните детски градини /за след конкурса/, в които работят към момента. Стана така, че някои от кандидатите дори се отказваха да кандидатстват от служители на отдел „Образование“.

Крайният срок за подаване на документите бе 1 /един/ месец от публикуването на обявлението за конкурса и изтече на 19 юли 2017 година в 17.30 часа.

Съгласно Обявлението за общодостъпното място, на което ще се обявяват списъците и други съобщения във връзка с конкурса бе посочено: информационното табло на входа на Община Русе, намиращ се на ул.„Петър Берон“. На таблото обаче до ден днешен /повече от месец/ не бе изнесена никаква информация.

Може да се провери по записите от видео-наблюдението в сградата на Община Русе! Респективно нямаше никаква информация и на сайта на Общината – освен самото обявление за конкурса /информация няма и към настоящия момент!!!/.

Стана така, че въпреки предупрежденията на колегите юристи към Отделите „Човешки ресурси“ и „Образование“ информация по хода на конкурса не бе обявявана.

Напротив - тайно и непрозрачно бяха информирани кандидатите за датата на конкурса, че той ще е 23 август 2017 година. Никой не бе подготвил и не бе утвърдил текст на теста за конкурса.

Най-малко бяха потърсени юристите на Общината за това. Бяха прескочени основополагащи документи като инструкции и правила за конкурсните процедури и управлението на човешките ресурси, неразделни компоненти от СФУК на Община Русе. Началника на образованието Александър Щерев си правеше каквото иска и бавеше нещата до последния момент. На медиите умишлено не бе предоставена никаква информация.

Решено бе под сурдинка – на конкурса никой от допуснатите до него кандидати да не го спечели и така изпълняващите длъжността директор/забележете: некандидатствали за участие в конкурса/ да си останат директори до нов конкурс, когато ще се „поправи пропуска“ – трудовите им договори при спечелен конкурс да не са за 3 години – а постоянни.

И така до днес, когато отново тайно – от Човешките ресурси звъннаха на кандидатите за директори и им съобщиха, че утре – 23 август 2017 година всъщност конкурс няма да има. Ще имало ново обявление – и нова процедура с ново подаване на документи…  

Това не е ли произвол, уважаеми дами и господа!!! Не е ли подигравка с хората, които кандидатстваха за обявените длъжности!!! Но трябва да се знае защо се прави всичко това.

Прави се – за да може ИД директори на петте детски градини отново да имат шанс и да си подадат документите – вече по обявление за конкурс – където няма да го има „пропуска“ от предишното обявление – и те ще бъдат назначени на постоянни трудови договори – при „играта“ по новата процедура и с предварително раздаден им тест с верни отговори!

Всичко звучи като, че ли е направено от ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА!!! Това е недопустимо. Нека се посочи поне една мотивирана и обективна истинска причина за отменянето на конкурса.

Всъщност дали има издадена заповед на кмета за това?!? Кога, как и основания за нея??? Ако кмета на Русе е на място и ако има поне малко съвест и гражданска доблест, би трябвало най-малкото ВЕДНАГА да прекрати правоотношенията с временно изпълняващите длъжността директори на петте детски градини и да излъчи и определи нови изпълняващи длъжността директори на въпросните детски градини до обявяването на процедурата по новия конкурс!

Да потърси персонална дисциплинарна отговорност на всички фактори в община Русе, които поругаха и опорочиха настоящата процедура! И всичко това да стане открито, прозрачно и да стане достояние на всички медии! Тук задължително трябва да има поне две оставки – на началниците на Образованието и на Човешките ресурси!!! Защото е срамно така да се подиграват с хората! Ако ли не – поне да се отговори защо се прави всичкия този ЦИРК! И кой го прави!!!

И най-малкото официално и публично да се извинят на всички кандидати!!! Още повече, че от месец юни 2017 година има овакантени още 3 директорски длъжности за детските градини: „Здравец“, „Приказен свят“ и „Синчец“. Там бяха назначени също ИД директорки без съгласуване на тези назначения с Обществените съвети.

Още по-зле – поставиха се лица, някои от които нямат минималното изискване за заемане на длъжността от трудов стаж като учители – поне 5 години – случая с ДГ „Здравец“ /защото я чакат до Коледа да си изпълни трудовия стаж от 5 години и тогава да обявят специално за нея конкурса!!!/…

Ако общинското ръководство има поне малко чест, доблест и уважение към русенските граждани и образователна система, би трябвало да не отменя процедурата и конкурсът да се състои, макар и с нова дата, но публично обявена в най-скоро време! Да се гарантира свободното участие на всички желаещи и процедурата на теста и устното интервю да са прозрачни, открити и пред медии… Да се обяви веднага конкурсна процедура за останалите 3 детски градини.

Да не се чака до Коледа!!! Отново да се гарантира свободното участие на всички желаещи и процедурата на теста и устното интервю да са прозрачни, открити и пред медии – защото иначе са обречена на порочната практика – конкурсите да се печелят от в момента ИД директорки на детски градини!

В същото време отговорните институции да направят щателна проверка на всички порочни практики по настоящия конкурс!!! Дано да не съм лоша в пророкуването…"

Адвокат Пл. С.

Русе, ул. Ц. Независимост 10

Автор: Пламена Симова
(Автор: Пламена Симова - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари