Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

Това остана след резачките на Енерго-Про

3
Екипи на дружеството са унищожили дървета сребрист бор
Екипи на дружеството са унищожили дървета сребрист бор Снимка: В.Недева

Искам да изразя възмущението си от престъпното и безотговорно отношение на служители от „ ЕНЕРГО-ПРО” към околната среда, изразяващо се в брутална сеч на дървета от защитен вид /сребърен  бор/ и други дървесни видове.

Картината останала след резачките на ЕНЕРГО-ПРО е потресаваща. Наистина изразните средства трудно могат да опишат видяното.

Действията са извършени края на месец септември 2017 г., на цялата територията на с. Ново село, област  Русе, но специално ще опиша и ще приложа снимков  материал за изсечени и унищожени дървета на зелената площ между улица „Съединение” 75 и трафопост Тп7.

А именно - няколко дървета сребрист бор, на приблизителна възраст /по моя преценка/  20,30 години с диаметър на ствола /най-големия/ около 32 сантиметра. Наред с това, изрязаните клони и дървета стоят по тротоарните площи на селото повече от една седмица и пречат на нормалното предвижване на хората, тъй като се налага да се заобикалят и придвижването да се извършва на уличното платно, което от своя страна се явява предпоставка за пътни инциденти.

На въпрос от жители на селото към служители на „ЕНЕРГО-ПРО”, защо се режат унищожително дърветата, не е ли възможно същите да се подрежат по начин, който да не доведе до тяхното унищожаване или осакатяване, те получават отговор „ежегодното рязане е много скъпо, за това  режем по този начин за да не режем няколко години”.

Искам да задам въпроса, биха ли си позволили подобно отношение и поведение в центъра на град Русе или в друго по-голямо населено място. Разбира се, че НЕ! Пред широката публика проявяваме загриженост към екологията, провеждаме редица кампании свързани с опазването на околната среда, но там в дълбоката  провинция можем да действаме безотговорно и да пестим средства.

От една страна ние като общество, провеждаме редица кампании в тази насока - учим децата, че следва да пестят всеки един лист хартия за да не се унищожават дървета, въвеждаме  възобновяеми енергийни източници, заплащаме скъпа зелена енергия, въвеждаме разделно изхвърляне на отпадъци, все с цел да щадим природата, а от друга страна допускаме подобни действия.

Описаното от мен, е емблематичен пример, който може да влезе в учебниците на нашите деца по екология, КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТНАСЯМЕ КЪМ ОКОЛНАТА  СРЕДА. Мога да пиша още много, но спирам дотук, защото приложения снимков материал е достатъчно красноречив.

Смятам, че описаното от мен следва да стане достояние до възможно най-широк кръг от хора, с цел за вбъдеще да се предотвратят подобни безотговорни и  вандалски действия към заобикалящата ни среда.

Автор: В.Недева
(Автор: В.Недева - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари