Градският транспорт в Русе не го харесвам много!

0
Русенци смятат, че автобусите и тролеите трябва да бъдат по комфортни
Русенци смятат, че автобусите и тролеите трябва да бъдат по комфортни Видео: КИС 13

След вчерашното решение на Общинския съвет в Русе, Общината да поеме тролейбусния транспорт, като го купи за 500 хиляди лева от частния превозвач, за русенци на преден план се откроява проблемът с обновяването на подвижния състав.

Според хората, Общината е длъжна да направи всичко по възможностите си, поне  да подобри условията за пътуване в тролейбусите.

Докато транспорта в Русе беше частен, бяха пропуснати няколко възможности за обновяване поне на част от тролейбусния парк по проекта за интегриран градски транспорт. Другите големи градове обаче съумяха още в първия етап на проекта да обновят почти целия си тролейбусен състав.

За София новите тролейбуси по проекта бяха 50, в Плевен - 40, в Бургас - 22, за Варна возилата са 30, а за Стара Загора - 8. Единствено в Пловдив и Русе не се възползваха от тази възможност.

По втория етап пък в някои от големите градове, като Плевен например, се предвижда закупуване на още тролейбуси, с което да се обнови напълно автопарка.

Дали и как всичко това е убегнало от полезрението на Общинската администрация на Русе и защо още след първата фаза на проекта не бяха направени стъпки за работа в тази посока не е ясно.

В началото на 2017-та година обаче управата на Русе бе първата, която побърза да подпише договора по втората му фаза, в който отново не фигурира закупуването на нов подвижен състав, който да замени амортизираните тролейбуси, движещи се по улиците на града. Така за втори програмен период бе пропусната възможността да се инвестира в подвижния състав с европейски средства по тази мярка.

Потърсихме мнението на Общинска администрация като според установения от тях ред пуснахме официално запитване, на което не получихме отговор. В разговор по телефона пък, заместник-кметът Димитър Наков обясни, че се търсят алтернативни варианти за финансиране на обновяването на тролейбусния парк.

Времето ще покаже дали е пропусната златна възможност Русе да се сдобие с наистина модерен градски транспорт, който да подхожда на най-европейския град в България.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари