Русенски фирми изпитват остър недостиг на кадри

0
Работодатели трудно намират добри електротехници, макар че заплатите, които предлагат са от близо 1 000 евро
Работодатели трудно намират добри електротехници, макар че заплатите, които предлагат са от близо 1 000 евро Видео: БНТ

Предприятия от химическата промишленост и машиностроенето в Русе изпитват остър недостиг на кадри-сигнализираха на местната структура на Конфедерацията на индустриалците у нас.

В нея членуват 22 фирми от различни сектори на бизнеса, информира БНТ.

Липсват квалифицирани електротехници, заварчици, електроинженери, строителни инженери - казва председателят на местната структури на Конфедерацията на индустриалците в Русе Милка Трифонова. Тя самата управлява фирма, специализирана в областта на промишлените монтажи. Споделя, че за нея става все по-трудно да намира добри електротехници, макар че заплатите, които предлага са от близо 1 000 евро. В последните седмици е проучила сериозно възможността да наеме специалисти от трети страни.

Милка Трифонова - председател на КРИБ-Русе: В България, за да дойде един украинец или молдованец. В момента заплатите там са изравнени с европейските - със Западна Европа, Германия, Белгия. Ние отново сме неконкурентноспособни на пазара, защото ние не можем да си позволим да дадем такива заплати.

Според русенски работодатели, облекченията, които са въведени за получаването на т.нар. синя карта за наемане на кадри от трети страни, са неефективни.

Милка Трифонова - председател на КРИБ-Русе: България се оказва като последна спирка за тези хора. Отделно в една Чехия за 3 дни се подготвят документите, а в България това отнема - в най-добрия случай - 45 дни.”

Проучването на местните работодатели е установило, че трудът на чуждите специалисти се „оскъпява” допълнително и от необходимостта да им се поемат разходите за нощувки и за храна.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари