Все повече млади русенци се разболяват от туберкулоза

0
Сега можете да се прегледате безплатно, дори да не сте здравноосигурени
Сега можете да се прегледате безплатно, дори да не сте здравноосигурени Видео: БНТ

Безплатни прегледи за туберкулоза започнаха в болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе.

До момента от кампанията са се възползвали над 60 души. Прегледите са безплатни и за хора без здравни осигуровки и ще продължат до следващия понеделник.

Въпреки че заболелите от туберкулоза в русенско намаляват, белодробните специалисти са разтревожени, че новите случаи са главно при млади хора. Затова съветват гражданите да се възползват от възможността за безплатната профилактика. В Русе годишно от туберкулоза се разболяват 15 души, информира БНТ.

д-р Николай Колев – началник на пневмофизиатрично отделение: За съжаление, в последните години никой не е застрахован от заболяване. Имаме хора, които са в чудесно икономическо положение и пак се разболяват. В тези дни на отворените врати ще преглеждаме и хора, които нямат никакви признаци за заболяване. Така наречената „Латентна туберкулоза.

Прегледите включват анкета, консултации със специалист по белодробни болести, рентгенова снимка и тест манту, при необходимост. Инфекциозната болест се причинява от бактерии. По данни на Световната здравна организация от туберкулоза страдат 55 милиона души, а от нейните усложнения умират годишно около 2 милиона души.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари