Решават дали да изведат децата от 11-членното семейство, чиято къща изгоря

0
Едното им дете загива премазано от готварска печка, бебе на 40 дни умира от студ и глад
Едното им дете загива премазано от готварска печка, бебе на 40 дни умира от студ и глад Видео: БНТ

Социалните служби в Русе решават дали да изведат децата от 11-членното семейство, чиято къща изгоря при пожар преди десет дни.

Има данни, че към децата системно е проявявано небрежно отношение. След инцидента семейството беше подслонено в село Бъзън.

На 28 януари къщата на многодетното семейство в Русе бе изпепелена след игра с огън на децата, оставени без надзор. Това предизвика вълна от съпричастност – десетки хора решиха да помогнат на останалото без дом семейство. Сред тях и кметът на Бъзън Василена Цанкова, показва БНТ.

Василена Цанкова – кмет на село Бъзън: "Започнахме да търсим къща, намерихме собственик, който реши да предостави своя дом абсолютно безвъзмездно".

Иво Минчев и съпругата му също искат да помогнат на пострадалите. Проучват случая и откриват тревожни факти – през 2014 г. двегодишният син в голямото семейство загива, премазан от готварска печка. А през 2017 г. умира и бебето им на около 40 дни от студ и глад.

Иво Минчев: "Информацията, която получихме от 2 организации, които са работили с това семейство, се препокри изцяло и се установи, че голяма част от бедите, които им се случват, са причинени от нехайството на родителите".

Социалните в Русе започват проверка.

Благомил Благоев – и.д. директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Русе: "На този етап това, което правим – интензивно наблюдаваме децата в Бъзън. И всичките ползват социални услуги. И всичките посещават училище".

През следващите дни ще стане ясно дали децата ще останат в семейството или ще бъдат изведени.

И докато се реши каква ще е съдбата на децата, жителите на Бъзън помагат на голямото семейство кой с каквото може – с храна, с играчки и дори с електрически уреди. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари