Нов хидрографски кораб пристига в Русе

0
Малкият хидрографски кораб на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав ще работи заедно с катамаранът "Дунав 1"
Малкият хидрографски кораб на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав ще работи заедно с катамаранът "Дунав 1" Видео: БНТ

Тази седмица в Русе пристига малкият хидрографски кораб на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

Във Варна вече приключват заводските изпитания на плавателния съд. Той ще попълни флота на агенцията, тъй като тя има кораби на над 70 години.

Новият плавателен съд ще работи успоредно с другото попълнение във флота на Агенцията - катамаранът "Дунав 1" . Той замени ветеран, който навърши 77 години, информира БНТ.

Павлин Цонев-директор на Агенцията за проучване на плавателния път по Дунав: Ще бъдат направени изпитанията, които сме предвидили и обучението на персонала.”

Агенцията продължава и със строителството на третия й нов съд, който ще работи в българския участък и ще маркира плавателния път. Едновременно с него своите функции ще продължи да изпълнява и 40-годишният хидрографски кораб „Вит”.

Павлин Цонев-директор на Агенцията за проучване на плавателния път по Дунав: Започваме изработването на отделните възли, сглобяването на корпуса и доставката на оборудването, както сме предвидили в план-графика. Той ще направи така, че Агенцията да има много по-голяма оперативност през летния период, през зимата, когато се налага събирането на навигационните знаци. По този начин ще можем да реагираме изключително бързо за решаване на неотложните навигационни проблеми.В зависимост от ситуацията и двата кораба ще работят едновременно. На единия ще се възлагат функции по поддържане на маркировката, другият кораб аз предвиждам да извършва по-активна подготовка и поддържане на бреговите навигационни знаци, тъй като те са в целия 500-километров участък на реката.

Корабът за маркиране на речния плавателен път в българо-румънския участък от Дунав струва малко над 5 милиона лева. Той ще е готов до края на 2018-а година.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари