Багери прокопават нови алеи на русенския кей

3
В архитектурния проект е включен и ремонт на кейовата стена
В архитектурния проект е включен и ремонт на кейовата стена Видео: БНТ

Започна мащабният ремонт на русенския кей, който трябва да промени напълно облика му и да обърне отново града към река Дунав. Инвестицията е за над 16 милиона лева.

През следващите 18 месеца русенският кей ще бъде строителна площадка. От днес багери и тежка техника прокопават нови алеи, а на мястото на разрушения вече „Вит мост“ ще бъде построен нов, който ще е съобразен с нуждите на хората с увреждания. Всички пасарелки ще придобият съвременен дизайн, ще бъде монтирано ново осветление. Предвидени са детски и арт площадки и зони за фитнес на открито, предава БНТ.

Арх. Живка Бучуковска: „Смятам, че тази територия ще се превърне в територия, която ще бъде за отдих и по някакъв начин целта беше да свържем самия център с градския кей.“

В архитектурния проект е включен и ремонт на кейовата стена, която се руши от години. До нея е предвидено обособяването на яхтено пристанище, както и два нови паркинга с над 100 места. Освен кея, ще бъдат обновени и три улици, водещи към него, както и булевард „Придунавски“, който ще стане двупосочен. Предвижда се и отваряне на прелеза при Речна гара, за да може туристическите автобуси да имат пряк достъп до понтоните.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари