Ремонтират бившия хотел „Севастопол”

3
Паметникът на културата по улица „Славянска” от години тъне в разруха
Паметникът на културата по улица „Славянска” от години тъне в разруха Видео: БНТ

Предстои ремонт на една от емблематичните сгради в Русе.

Бившият хотелСевастопол”, който е паметник на културата, но от години тъне в разруха, ще бъде укрепен и реконструиран, информира БНТ.

Процедурите вече са съгласувани с Министерството на културата.

Сградата на улица „Славянска” е построена в края на 19-и век и е биласобственост на видния възрожденеци търговец Иван Стоянов – Соларя. След това в нея се е помещавала Централната поща на града, Дирекцията на полицията, а след 1944-а година е превърната в хотел. Разрушителното земетресение във Вранча през 1977 година обаче, нанася сериозни щети на сградата. Въпреки това дълги години продължава да работи само бара на първия етаж. Двойно убийство на охранител и приятелката му през май 1999 година затваря заведението окончателно и постройката започва да се руши.

За да не се самосъбори сградата, която е паметник на културата от ансамблово значение, Община Русе вече е приключила с необходимите процедури, за да може бившият хотелСевастопол” да бъде укрепен и ремонтиран. Главният архитект Живка Бучуковска е подписала необходимото разрешително за строеж, което е съгласувано и с Министерство на културата.

арх. Живка Бучуковска - главен архитект на община Русе: „Конструкцията в момента е безкрайно компрометирана и ще бъде наново направено укрепването на сградата и фасадите, които всъщност са най-ценното нещо в сградата, ще бъдат запазени с помощта на различни строителни способи.”

Ремонтът ще се извършва паралелно с облагородяването на улица „Славянска”, работата по която започна преди месец.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари