Хората с право са усетили миризмата в Русе

0
Завишени стойности на замърсяване в квартал „Изток“
Завишени стойности на замърсяване в квартал „Изток“ Видео: TVN

Завишени стойности на органични замърсители в квартал „Изток“ са били отчетени при извънредните проверки от екоекспертите на 14 октомври.

Не са отчетени превишения на нормите от пунктовете за мониторинг на атмосферния въздух в кв. „Възраждане“ и РУ „Ангел Кънчев“.

Това съобщиха от Регионална инспекция по околната среда и водите в Русе. Проверки бяха наложени от многобройни сигнала за миризми от различен тип, най-вече на ацетон и изгоряла пластмаса, предаде ТВН.

В този ден в периода от 9 до 11 часа станцията за непрекъснат мониторинг на атмосферния въздух в кв. „Изток“ е отчела завишени стойности на ксилен и толуен. Няма обаче превишение на средночасовите и средноденонощните норми за тези показатели, се казва в съобщението на екоинспекцията. Максимално отчетените стойности за ксилен са били 23.4 микрограма на кубичен метър при средночасова норма 200 микрограма, а за толуена пикът в стойността е 18.3 микрограма, при при средночасова норма 500 микрограма. Скоростта на вятъра при отчетените завишения е била ниска, а посоката на вятъра – северозападна, уточняват от екоинспекцията

При проверката са иззети проби и отпадъчните води на „Оргахим Резинс“, които се заустват в река Русенски лом. По думите на инж. Милко Христов – началник отдел в РИОСВ – Русе, резултатите от ще излязат до една седмица тъй като пробите де се анализират в друга лаборатория. По думите му, за Русе са характерни много химични производства, но не е нормално в града да се усещат миризми, т.е. това не са нормални стойности и по този проблем трябва да се работи.

„След като не е превишена нормата на самите стойности, която е заложена по законодателството – не е опасна за човешкото здраве, но това фоново повишение означава, че хората с право са усетили миризмата“, коментира инж. Христов.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари