Ударно вдигат изоставени коли в Русе

4

Усилено продължава работата на общинските служби за премахване на стари неизползваеми автомобили, потвърди Георги Игнатов - началник отдел „Екология“ в Общината, предаде Вестник Бряг.

Той припомни, че според Наредба №15 на Общинския съвет, автомобили, които са на общинска територия и са с прекратена регистрация, се вдигат и се предават за разкомплектоване. Това се случва обаче само ако автомобилите отговарят на всички условия по наредбата и се спазва тримесечният срок на процедурата. Според разпоредбите, ако колата няма заверен стикер за технически преглед повече от 2 години, а комисия е огледала и преценила, че е оставена безнадзорно, то „паякът” може да я отнесе. Въз основа на получената от сектор „Пътна полиция“ информация, собственикът на автомобила се уведомява за доброволно преместване на автомобила. Ако не може да бъде открит или уведомен, се прилага служебна записка и заповедта за принудителното преместване влиза в сила 14 дни след поставяне на таблото за обявления и на интернет страницата на Община Русе. Също така стикери - предписания към собствениците, се залепят и на самата кола.

Изоставено регистрирано МПС, за което има влязла в сила заповед за принудително преместване и което е предадено на център за разкомплектоване,  не подлежи на връщане на собственика му, е записано още в наредбата. Вдигат се само коли, чиито собственици не са реагирали на уведомлението сами да премахнат изоставения автомобил и само ако той е на общинска земя - например около блоковете. За всички автомобили, на които са поставени предписания за преместване, се изисква информация от сектор „Пътна полиция“ за идентификация на собственика и неговия постоянен адрес. Само при условие, че той не реагира и не премахне сам колата си, тогава се стига до принудителното й репатриране.

В момента в Русе действат 2 „паяка”, които щипват по около дузина коли дневно. За да изпълнява по-активно дейностите, свързани с премахване на автомобили, било то изоставени или пък неправилно паркирани, Общината се готви да купи трети „паяк”. Това е заложено още с планирането на  бюджета на Общината за тази година. Заделени са близо 31 000 лева без ДДС. Този специален автомобил за принудително преместване на автомобили ще бъде втора употреба, произведен през 2000 г. Ще е със стрелкови  кран, с нечупеща се основа, телескопична стрела и товарен момент, не по-малко от 120 кNm /12тм/, с приспособление за репатриране на автомобили с товароносимост не по-малко от 3500 кг. Ще има и кабина, оборудвана с 2+1 места, а технически допустимата максимална маса ще е 12 000 кг. Автомобилът трябва да е оборудван с допълнителни аварийни светлини, е записано в изискванията за купуване. 

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари