От Русе стартира Пътуваща конференция

0

Днес от Русе стартира Пътуваща конференция по проект „Средновековно световно културно наследство в Североизточна България“, финансиран от Фонда за културно наследство на ЮНЕСКО.

Проектът се реализира от Регионалните исторически музеи в Шумен и Русе. Партньор е Исторически музей – Исперих. Дейностите бяха представени в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей от директора на Регионален исторически музей – Шумен Даниел Руменов, директора на Регионален исторически музейРусе проф. д-р Николай Ненов, директора на Историческия музей в Исперих Боряна Матева и Ирина Оберлендер – Търнувяну – експерт по наследство и култура на Националния институт за наследство в Букурещ.

Главната цел на проекта е създаване на общ туристически продукт, включващ паметници на световното културно наследство в Североизточна България – скалните църкви при с. Иваново, Мадарския конник край Шумен и тракийската гробница при Свещари. Стартиралата днес Пътуваща конференция ще продължи в Шумен.

Там ще си дадат среща експерти от различни сфери на науката, работещи по проблемите на културно-историческото наследство. Във фокуса на обсъжданията през следващите три дни ще са изграждането на политики за развитие, ефективно управление и популяризиране на наследството. Програмата на участниците предвижда също посещение на трите обекта – Ивановски скални църкви, Мадарски конник и тракийската гробница. Докладите от конференцията ще бъдат събрани в книга, която се очаква да излезе от печат през месец юни.

Дейностите по проекта включват образователен модул, който предоставя възможност на децата да се запознаят с обектите на световно културно наследство по интересен и достъпен за тях начин. Във всеки един от трите музея -  Русе Шумен и Исперих, ще бъдат разположени магнитни пъзели с изображения на Ивановски скални църкви, Мадарски конник и тракийската гробница край Свещари. Изготвени са също информационни брошури на пет езика (български, френски, немски, английски и руски език), които разказват за обектите на световно наследство в Североизточна България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари