„Картината като слово“ събра ценители на изкуството в Русе

0

Днес, 22 май от 18:00 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе беше открита изложбата „Картината като слово“ на художниците Георги Пасев, Таня Пасева, Гриша Кубратов и Стоимир Иванов.

Експозицията е посветена на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май и беше представена в най-новото културно пространство на Русе – Галерия „Библиотека“.

Събитието събра художници, скулптори, любители на изкуствата, преподаватели и много млади хора, представители на медиите и др. За музикалното оформление по време на събитието се погрижиха учениците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе Калинка Костадинова и Исаак Енчев заедно с техния преподавател по китара г-н Иван Кочев.

Няколко думи за изложбата каза художникът Георги Пасев, който отправи призив от името на организаторите (Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Георги Пасев, Таня Пасева, Гриша Кубратов и Стоимир Иванов) към всички млади хора да открият и почувстват връзката между изобразителното изкуство и писаното слово, като създадат текст (есе, стих, разказ и др.) по избрана от тях картина.

Първото есе, вдъхновено от темата: „Картината като слово“, бе написано и прочетено от Мира Душкова - поет и доцент от Русенски университет „Ангел Кънчев“, Катедра по български език, литература и изкуство.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 15 юни. Желаещите да приемат предизвикателството и да облекат в слово картините, могат да представят творбите си в библиотеката, отдел „Връзки с обществеността“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари