Русе се размина с екокатастрофа

0

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров се запозна на място с предприетите мерки за почистване на замърсения участък на бреговата ивица по р. Дунав след бившето КТМ, посока Мартен.

Той констатира сериозен напредък в почистването и отбеляза, че опасността от екологична катастрофа е сведена до минимум. Г-н Григоров заяви, че напредъкът се дължи на добрата стиковка между институциите, както и на усилията на фирмите, функциониращи на територията на индустриална зона „Тегра“ и на кметство Мартен.

Действията по отстраняване на отпадъците продължават към настоящия момент и ще продължат до отстраняване на попадналото в реката биогориво и други отпадъчни материали.

Почистването е затруднено от няколко закотвени шлепа на „Драгажен“ ООД – Горно Абланово, които са неизползваеми. След проведени разговори с ръководството на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Пристанищния комплекс в Русе и с други отговорни институции се оказва, че фирмата не може да бъде санкционирана, защото мястото, на което са спрени корабите не е забранено. Положителното от така породилата се ситуация е, че  корабите възпират разпространението на отпадъците по поречието на река Дунав и съответно предизвикването на по-големи щети, които биха се отстранили и много по-трудно.

Областният управител е в непрекъснат контакт с институциите от региона и при необходимост е в готовност да отреагира своевременно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари