„Наследството на Йохана“ трогна гостите на библиотеката

0

На 17 април 2018 г. от 17.30 часа в зала „Галерия“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се състоя представянето на книгите на Антония Атанасова „Наследството на Йоана“ – роман и „Денят започва с красота“ – разкази. Организатор е Съюзът на свободните писатели – филиал Русе.

Сред гостите присъстваха русенски писатели, приятели и съученици на авторката, която, независимо че живее и твори в Търговище, смята себе си за русенка, защото е родена тук.

Водещ на събитието беше Надежда Радева - рецензент на романа, която го представи пред аудиторията. По думите й изказът е прям, лек, без излишни описания, сякаш авторът казва това, което е нужно и достатъчно.

Русенската поетеса Райна Преславска прочете част от произведението, с което предизвика сериозен интерес сред гостите.

Тотално завладяване на публиката направи авторката Антония Атанасова с разкритието на сюжета на „Наследството на Йохана“, който започва с една стара, красива и тежка чаша. В нея е бил годежният пръстен, подарен на баба й Йохана от нейния дядо. Чашата обиколи ръцете на гостите и в съчетание с думите, изричани от талантливата писателка, предизвика силни емоции.

Наследството на Йохана“ е роман, посветен на Русе. Книгата описва драматичните съдби на обикновени хора, русенци и тракийци, реално съществували. Част от тях авторката е познавала лично. На фона на историческите събития от първата половина на XX век действието се развива в град Русе и разказва за живота на главната героиня Йохана – по произход германка, чийто жизнен път протича в Русе (тя се омъжва за българин, стъпва на Дунавския бряг и заживява със семейството си...).

За сборника разкази „Денят започва с красота“ писателката сподели, че всички събития са реални, случили се с нея, с близките и приятелите й, с учители и съученици. По думите й книгата е написана по три причини – за да я връща към спомените й от детството; за децата й, които смята, че може би няма да я прочетат; и за приятелите й, за които се надява да я разлистят.

В края на срещата председателят на Съюза на свободните писатели – филиал Русе Йордан Василев връчи грамота на Антония Атанасова по повод представянето на книгата „Наследството на Йохана“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари