Ден на народната носия събра ученици и родители в Русе

1

Ден на народната носия, в който се включиха ученици, родители и ентусиасти от цяла Русенска област, се проведе днес в Русе.

Той е посветен на предстоящия празник Сирни Заговезни и се организира по инициатива на Дойче шуле, предаде БГНЕС..

Началото бе поставено с кукерско дефиле, като танцът на маскираните деца и родители бе съпроводен от звуците на чанове, за да се изгони злото по стар български обичай. В „Канев център“ на Русенския университет се състоя ревю, в което бяха показани около 40 автентични народни носии от различни краища на страната. В ролята на манекени влязоха ученици от цялата област.

Акцент бяха част от носиите, които са част от колекцията на Велико Тодоров от Бяла. Той разказа, че събира народните облекла близо 20 години и има над 100 ризи, 100 престилки и около 60 пълни носии. „С годините събирам от тая баба, от оная баба, кой каквото има. От един намираш елек, от други пищимал. Най-голяма част от колекцията ми е от Беленския район, като всички са оригинални и автентични. Една беленска носия е с хубава дълга тъкана риза, бяла, с много везмо по пазвите. Шевицата е черна, по полите, ръкавите, около яката, а ризата е набрана. За Беленския район е характерно, че отпред се вижда везмото на ризата, а отзад е по-рехаво и е скрито зад пищимана“, обясни Велико Тодоров.

По време на празника се проведе и конкурс за кукерски маски, в които участваха заедно родители и деца. Актьори от детски театър

„Камила“ и групи за автентичен фолклор от Семерджиево, Николово, Чилнов, Ценово и Бяла пресъздадоха обичаи, характерни за Сирни Заговезни. 

Още снимки можете да видите ТУК.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари