Какво се случва с Русенската корабостроителница?

5

Политическа партия ,,Възраждане‘‘- Русе пита: ,,Какво се случва с Русенската корабостроителница?‘‘.

Давала е прехрана на  толкова много поколения русенци. Един голям стълб в икономиката на град Русе, който е унищожаван от алчността на управляващите олигарси. Защо Общината допуска да се случва това? Защо не предприемат мерки за спасението на този завод? Задълженията на кмета не са само да усвоява  европроекти, а да се ръководи от интересите на своите граждани и да се грижи за тяхното благоденствиетооето не се ограничава само с асфалт, бетон и концерти.

Кметът трябва да разбере, че икономиката е от първостепенно значение за бъдещето на град Русе. Защо Областната управа не изисква от държавата да се спаси завода чрез ДКК  (държавната консолидационна компания), както става  с ,,Дунарит‘‘.

За продан бяха обявени земята и сградите на дружеството "Русенска корабостроителница-запад" - 15 парцела с обща площ около 300 дка и множество сгради (цехове, работилници, складове и пр.). Синдиците на КТБ имат да събират 33 млн. лв. от компанията.

Тези необходими пари могат да дойдат от нашето предложение на ПП,,Възраждане‘‘- Русе - част от таксите от Дунав мост да остават в Общината –мин.50% ,това са около 50 млн. на година, за да се оздрави предприятието.

Да не забравяме, че този фалит остави гладни много русенци, заради неизплатени трудови  възнаграждения. Защо трябва да се закрие завод със специфично производство на речно-морски кораби?

Общинарите не осъзнават ли това наше предимство пред останалите дунавски градове, че в Русе е единственият подобен завод, не само в България, но по цялото поречие на р. Дунав?

Този завод е разполагал с много квалифицирани кадри в областта на корабостроенето,които са загубени безвъзвратно поради недалновидната политика на Община Русе.Тези специалисти бяха наемани и от чуждестранни компании, които са на много високо ниво.

Да оставим машините и съоръженията настрана, липсва най-важното- КАДРИТЕ, които могат да спасят и развият предприятието, а и по този начин и икономиката на град Русе.

Ако Общината продължи с това престъпно нехайство скоро няма да има такива тесни специалисти и място,където да се обучават.

Политическа партия,,Възраждане‘‘-Русе смята, че приоритет трябва да бъде производството на високотехнологична продукция, понеже корабите се нареждат на трето място по сложност ,като само преди тях се нареждат  производството на космически совалки и самолети.

Общината има правовите механизми да спаси това предприятие с помощта на Държавата и в частност ДКК,да се национализира този стратегически завод по примера на ,,Дунарит‘‘.

Не бива да се допуска унищожаването на един утвърден завод, който е осигурявал прехрана на русенци над 100 години (от 1881г.), както се случи с ЛВЗ (Локомотивен вагонен завод), а и много други…

Време ни е за Възраждане!

Политическа партия ,,Възраждане‘‘- Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари